Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εισέρχεται η ΔΕΠΑ - Το "Plan Β" για την είσοδο στο Χρηματιστήριο

Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εισέρχεται η ΔΕΠΑ - Το
Η επιχείρηση διαπραγματεύεται την εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού σε έναν από τους «μικρούς» προμηθευτές ρεύματος
Άνοιγμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει η ΔΕΠΑ, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων για την απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου σε μια από τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο, η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για τη ΔΕΠΑ, η οποία θα πρέπει να αναδειχθεί σε μια ενεργειακή εταιρία με δραστηριότητες και σε άλλους τομείς πέραν του φυσικού αερίου.  
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κρίσιμες συναντήσεις για την ολοκλήρωση της συνεργασίας που φαίνεται ότι θα είναι με κάποιον από τους μικρότερους «παίκτες» του τομέα της προμήθειας ηλεκτρισμού, αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή 23/6 αλλά και τη Δευτέρα 26/6.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας συμφωνίας θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ και σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση της αλλά και των ΕΛΠΕ που είναι μέτοχος της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 35% και ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω της Elpedison.   
Εξάλλου μεταξύ των στόχων της ΔΕΠΑ είναι και η υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει με τη ΔΕΗ για την τροφοδοσία των νησιών με φυσικό αέριο που θα τροφοδοτεί τόσο την ηλεκτροπαραγωγή όσο και την οικιακή κατανάλωση.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο για το συγκεκριμένο project υπάρχει ενδιαφέρον και από ξένους επενδυτές.

Στην κατέυθυνση αυτή ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ είχε τις τελευταίες ημέρες επαφές με διεθνείς οίκους και διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόθεση από αυτούς για χρηματοδότηση με ομολογιακό ύψους 350 εκατ και με ιδιαίτερα ευνοικό επιτόκιο, αν η ΔΕΠΑ επιλέξει μια τέτοια στρατηγική.
Ο κ. Κιτσάκος θα έχει τις προσεχείς ημέρες επαφή με τον σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ ή την αξιοποίησή της.
Ανάλογα με τις προθέσεις που θα διαπιστωθούν η πλευρά της ΔΕΠΑ επεξεργάζεται το σενάριο εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πλεονέκτημα το οποίο θα ενισχύσει τα κεφάλαια, θα διευρύνει την μετοχική βάση  και θα της προσδώσει μια κεφαλαιοποίηση, που θα βοηθήσει αποτελεσματικότερα σε μεταβιβάσεις πακέτων μετοχών.


Πιστοποίηση investor στις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid, ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ αποκάλυψε επίσης ότι η εταιρία θα επιδιώξει να πιστοποιηθεί ως investor στις έρευνες υδρογονανθράκων, λόγω της εμπειρίας της σε θέματα φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο η ΔΕΠΑ δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τη λιανική αγορά αερίου και θα παραμείνει μέτοχος στις ΕΠΑ.
Δεν απέκλεισε πάντως αλλαγή στα μερίδια συμμετοχής στις ΕΠΑ και τις ΕΔΑ.
Επανέλαβε τη θέση του υπέρ της εισόδου της ΔΕΠΑ στο ΧΑ και πρόσθεσε ότι η εταιρία θα μπορούσε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο, για το οποίο μάλιστα έχει διαπιστώσει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές
Τέλος σε ότι αφορά τα μεγάλα project διεθνών διασυνδέσεων στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ είπε ότι προχωρούν τα σχέδια τόσο για τον αγωγό Eastmed, από τα offshore κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ ως την Ελλάδα και την Ιταλία, όσο και για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης