Επιχειρήσεις

Η παρουσίαση της ΒΕΤΑ για την έκδοση ομολόγου της Μυτιληναίος

Η παρουσίαση της ΒΕΤΑ  για την έκδοση ομολόγου της  Μυτιληναίος
Το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Protergia ξεπερνά το 10% του εγκατεστημένου συμβατικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας
Στην δημόσια εγγραφή του εταιρικού ομολόγου και την εισαγωγή στη Κύρια Αγορά του ΧΑ της Μυτιληναίος αναφέρεται σε έκθεσή της η BETA Χρηματιστηριακή.
Συγκεκριμένα:
Η Εκδότρια απαρτίζεται κυρίως από τους ομίλους της ΜΕΤΚΑ, της Protegia και της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ οι οποίοι κατά την χρήση 2016 αντιπροσώπευαν 35%, 28% και 36% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.
Οι κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες επικεντρώνονται στους κάτωθι τομείς:
 - Ο μεταλλουργικός βραχίονας, αποτελείται κυρίως από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και από τη ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Ε. Αντικείμενο της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ είναι κυρίως η παραγωγή και κατασκευή στην Ελλάδα αλουμίνας και αλουμινίου και η εμπορία τους σε οποιαδήποτε χώρα και της ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Ε. είναι κυρίως η η εξόρυξη, εκμετάλλευση και εμπόριο του μεταλλεύματος βωξίτη.
 - Η ΜΕΤΚΑ εξειδικεύεται σε κατασκευές ΕPC (Engineering - Procurement - Construction) στον ενεργειακό κλάδο, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση ολοκληρωμένων μονάδων μεγάλης κλίμακας, από τη μελέτη και προμήθεια μέχρι την κατασκευή και θέση των μονάδων αυτών σε λειτουργία.
 -  Στον τομέα της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας η Protergia αποτελεί τη ναυαρχίδα του Ομίλου, συγκεντρώνοντας τη διαχείριση των ενεργειακών παγίων και δραστηριοτήτων του Ομίλου.
Σημειώνεται ότι το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Protergia ξεπερνά το 10% του εγκατεστημένου συμβατικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας.
Η Protergia κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, η Εταιρεία κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της M&M Gas η οποία δραστηριοποιείται στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου (υγροποιημένου ή μη).
Κύριοι μέτοχοι της Εταιρείας, σύμφωνα με το μετοχολόγιο της 08.06.2017, είναι οι ακόλουθοι:
 
Μέτοχοι                            Αριθμός μετοχών                % Συμμετοχής
Μυτιληναίος Ιωάννης              19.201.219                         16,42%
Μυτιληναίος Ευάγγελος          18.718.330                         16,01%
Fairfax Holdings                       7.145.168                            6,11%
Λοιποί Μέτοχοι<5%               71.851.145                           61,46%
Σύνολο                                116.915.862                             100,00%

Άντληση και χρήση κεφαλαίων
 
Το σύνολο της έκδοσης θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση δανεισμού και την χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης. Συγκεκριμένα:
Το 80% (236 εκατ. ευρώ) θα πάει σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας ή και των θυγατρικών της. Το 10% (29,5 εκατ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης.
Το 10% (29,5 εκατ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας ή και των θυγατρικών της.

 Δανεισμός
 
Η αύξηση σωρευτικά των κονδυλίων «Βραχυπρόθεσες Δανειακές Υποχρεώσεις» και «Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις πληρωτέες στην Επόμενη Χρήση» από €323.258 χιλ. την 31.12.2015 σε €387.525 χιλ. την 31.12.2016, οφείλεται σε δανεισμό της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ύψους €83 εκατ. για την προκαταβολή προς τη ΔΕΗ, βάσει σχετικής συμφωνίας, σε νέο δανεισμό ύψους €15 εκατ. για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και σε αποπληρωμές δανειακών υποχρεώσεων ύψους €34 εκατ. Η αύξηση των μακροπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων οφείλεται κυρίως σε νέο δανεισμό ύψους $16,5 εκατ. της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ για επένδυση σε πάγιο εξοπλισμό του εργοστασίου Ο όμιλος το 2016 προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δανεισμού και εκτιμάται ότι η άντληση των κεφαλαίων θα βελτιώσει περαιτέρω το χρηματοοικονομικό προφίλ του ομίλου. Επισημαίνεται ότι το μέσο σταθμικό επιτόκιο του ομίλου το 2016 ήταν 5,44%.
Η παρουσίαση αυτή δεν αποτελεί επενδυτική πρόταση ή προτροπή αγοράς / πώλησης μετοχών
 
Τάσεις και προοπτικές
 
- Αλουμίνιο: Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης αλουμινίου αναμένεται να παραμείνει ισχυρός σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017 δρώντας υποστηρικτικά για τις τιμές του αλουμινίου και οδηγώντας σε αύξηση του κύκλου εργασιών και των εσόδων από τον εν λόγω τομέα. Αντίστοιχα, οι υψηλότερα διαμορφούμενες τιμές της αλουμίνας για το 2017 αναμένεται να ενισχύσουν τα έσοδα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ το 2017 έναντι του 2016. η υλοποίηση εντός του 2017 και 2018 του νέου προγράμματος «The Best» αναμένεται ότι θα συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη μείωση του λειτουργικού κόστους για τη χρήση 2017 και συνακόλουθα στη βελτίωση των περιθωρίων κερδοφορίας.
 - ΜΕΤΚΑ: Για το 2017 η ΜΕΤΚΑ επιδιώκει αφενός την έγκαιρη εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων και αφετέρου την ανάληψη νέων έργων εστιάζοντας σε αγορές με ουσιώδεις ενεργειακές ανάγκες όπως η Σερβία, η Γκάνα, η Νιγηρία και η Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό, στις 27.01.2017 η ΜΕΤΚΑ ανακοίνωσε συμφωνία με την αρμόδια αρχή ηλεκτρισμού της Λιβύης σχετικά με την ανάθεση σύμβασης σχεδιασμού, προμήθειας και κατασκευής (EPC) μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης. Η υπογραφή της εν λόγω σύμβασης υπόκειται στην προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων κρατικών αρχών της Λιβύης, ενώ η θέση της σε ισχύ θα τελεί υπό την πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Το έργο, με συνολική ισχύ περίπου 660MW, θα περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 4 αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66kV. Η συμβατική αξία για τη ΜΕΤΚΑ θα ανέρχεται στα $398 εκατ.
- Ενέργεια: Το 2017 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου του Ομίλου στην ελληνική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η λειτουργία των θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του έτους 2016. Το 2017 θα ενισχυθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου από μονάδες με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες τέθηκαν σε λειτουργία εντός του έτους 2016.
- Τέλος ο όμιλος μέσω της λειτουργικής αναδιάρθρωσης αναμένει μείωση γενικών εξόδων και κόστους της τάξεως των 21 εκατ. ευρώ ανά έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης