Επιχειρήσεις

Υπεραξίες άνω των 500 εκατ. ευρώ από το "δίδυμο" ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ - Τι περιμένει η αγορά

Υπεραξίες άνω των 500 εκατ. ευρώ από το
Οι στρατηγικές κινήσεις πρέπει να έχουν συνέχεια
Ο συνδυασμός της διαπραγμάτευσης της νέας ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένος.
Κατά πρώτον γιατί απέφερε βραχυπρόθεσμα κέρδη στους μετόχους.
Κατά δεύτερον γιατί ενίσχυσε κεφαλαιακά την ΔΕΗ με την εισροή 615 εκατ ευρώ που έβαλε στα ταμεία της από την πώληση του 49% του ΑΔΜΗΕ.
Τρίτον ο ΑΔΜΗΕ ενισχύεται από την παρουσία της State Grid οf China που αναλαμβάνει σημαίνοντα και καθοριστικό ρόλο στον διαχειριστή του δικτύου.
Αυτό έχει την σημασία του, καθώς μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε στρεβλώσεις ενώ τον ενισχύει ως προς την επιτυχή έκβαση ενός επενδυτικού προγράμματος - κλειδί που έχει να κάνει με την διασύνδεση των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας για την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αγορά έδειξε ότι δεν επηρεάστηκε από τα υπαρκτά ρίσκα που έχει η φύση του ΑΔΜΗΕ και για τα οποία η ίδια η εταιρία έχει προειδοποιήσει, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή του κατά 10% στα 1,068 δισ.
Από αυτά διαπραγματεύεται μόνο το 51%, που βρίσκεται στα χέρια των μετόχων της ΔΕΗ, ενώ μετοχές αξίας 523 εκατ του ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχουν στο 49% είναι κατά 25% στο Κράτος και κατά 24% στην State Grid με κόστος 320 εκατ ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ σαν κεφαλαιοποίηση βρίσκεται κοντά στην αποτίμηση που του έχει δώσει η Deloitte στα 1,182 δισ.
Μέχρι την Τετάρτη 21/6/2017 ο ΑΔΜΗΕ θα διακυμαίνεται ελεύθερα από μετοχικής πλευράς.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των funds όμως θα στραφεί στην ΔΕΗ, η οποία πλέον δεν περιλαμβάνει τον ΑΔΜΗΕ αλλά η κεφαλαιοποίησή της είναι μόλις 524 εκατ ευρώ.
Εχοντας λάβει 615 εκατ ευρώ και με τις πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων μπροστά, η ΔΕΗ δύσκολα θα κάνει τον τελικό απολογισμό χαμηλότερα από το 1 δισ ευρώ.
Αυτό όμως κανείς δεν τον γνωρίζει με βεβαιότητα και για αυτόν τον λόγο η αποτίμηση της ΔΕΗ παραμένει χαμηλά.
Από την άλλη πλευρά ακόμα και αν το market test αποτύχει, τότε θα βγούν προς πώληση υδροηλεκτρικές μομάδες, άρα η ΔΕΗ θα ενιχυθεί κεφαλαιακά με τον ένα τρόπο ή τον άλλο.
Το βασικό ερώτημα είναι ποιά θα είναι η νέα ΔΕΗ μετά απο όλα αυτά.
Ποιό θα είναι το χαρτοφυλάκιό της και τι θα κάνει με τις απαιτήσεις από τα κόκκινα τοιμολόγιά της;
Αρα το ερώτημα για την αγορά έγκειται στο ποιό είναι το bussiness plan της ΔΕΗ που θα την αναδιαρθρώσει για να την φέρει στο επίπεδο, που μπορεί να φτάσει λόγω του μεγέθους και των assets της.
Επίσης αν η ΔΕΗ θα μπορέσει τελικά να ακολουθήσει και να υπερκεράσει έναν εντεινόμενο ανταγωνισμό ή θα βρεθεί τελικά πίσω και θα συνεχίσει να χάνει έδαφος.
Αυτό εκφράζει η κεφαλαιοποίησή της στα τρέχοντα επίπεδα και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις σε επίπεδο μάνατζμεντ.

Οι νέες αξίες και υπεραξίες

Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ (524 εκατ ευρώ) μαζί με το 51% του υπό διαπραγμάτευση ΑΔΜΗΕ (545 εκατ ευρώ) ανέρχονται στο 1,069 δισ, όση περίπου και η αξία της παλαιάς  ΔΕΗ πριν το συμβάν του Αμυνταίου και την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.
Η διαφορά τώρα έγκειται στό ότι στα 1,060 ήταν η αξία της ΔΕΗ με το σύνολο του ΑΔΜΗΕ να περιλαμβάνεται πρωθύστερα, ενώ τώρα στα 1,060 δισ περιλαμβάνεται η ΔΕΗ με το 51% του ΑΔΜΗΕ.
Συνολικά ΔΕΗ (524 εκατ) και ΑΔΜΗΕ( 1,068 δισ) μαζί αξίζουν 1,592 δισ ευρώ, άρα καταγράφεται μια υπεραξία της τάξης των 530 εκατ ευρώ, 50% από το όλο εγχείρημα.

Η μεγάλη διαφορά όμως, το μεγάλο στοίχημα και η επενδυτική πρόκληση αφορά την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ και τους μετόχους της.
Αυτό θα επιτευχθεί όμως μόνο αν η αγορά δει, ότι η στρατηγική θα έχει αποτέλεσμα κατά πρώτον ως προς την αναδιάρθρσωση και κατά δεύτερον ως προς την χρηματοοικονομική δομή και εισπραξιμότητα των  απαιτήσεων.
Ομως, με έναι ισχυρό ποσό στο ταμείο η ΔΕΗ σίγουρα μπορεί να ξαναμπεί δυνατά στο παιχνίδι και σε αυτό πιστεύουν τα hedge funds που είναι μετοχοί της.

H τεχνική εικόνα σύμφωνα με την FAST FINANACE

Διπλή κορυφή για το ΔΕΗ τα 2.32 ευρώ (παλαιό 4.64)  Που να μην υπήρχε και το Αμύνταιο, σχολιάζει ο αναλυτής!
Η διπλή κορυφή είναι συνυφασμένη με την κορύφωση της μετοχής.
Αν όμως την διαπάσει τότε τα περιθώρια, ανοίγουν σημαντικά.

Η τεχνική εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ από τη Fast Finance



www.worldenergynews.gr











Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης