Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μικρή παράταση από τη ΔΕΗ στο διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου είσπραξης οφειλών

Μικρή παράταση από τη ΔΕΗ στο διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου είσπραξης οφειλών
Η εταιρία που θα επιλεγεί θα αναλάβει να εισπράξει για λογαριασμό της κρατικής επιχείρησης τα περίπου 3 δις. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της
Παράταση έως τις αρχές Ιουλίου έδωσε η ΔΕΗ στο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει για την πρόσληψη συμβούλου, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς την επιχείρηση.
Ο σχετικός διαγωνισμός έληγε τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 και σύμφωνα με πληροφορίες παρατείνεται για περίπου δεκαπέντε ημέρες μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων εταιριών, οι οποίες ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν.   
Όπως είναι γνωστό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών που προσεγγίζουν τα 3 δις ευρώ αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ζήτημα συμπεριλαμβάνεται ως προαπαιτούμενη δράση στην πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, μέσω της οποίας κυβέρνηση και ΔΕΗ δεσμεύονται να καταρτίσουν ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής προκειμένου να περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το πλάνο της είσπραξης οφειλών

Το σχέδιο αυτό θα βασίζεται στις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τη συλλογή καθυστερούμενων οφειλών και τη μη συσσώρευση νέων και θα περιλαμβάνει:
•    Χρονοδιάγραμμα για την εκκαθάριση όλων των καθυστερούμενων οφειλών του δημόσιου τομέα μέχρι το τέλος του 2017.
•    Λεπτομερές σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίσει το θέμα της κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας.
•    Διαδικασία προσφυγής κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε πρόσφατα στη Βουλή ότι ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ κατέστησε σαφές ότι περίπου 300 εκ. ευρώ οφειλών προς τη ΔΕΗ θα πρέπει να διαγραφούν αφού αφορούν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και δεν μπορούν να βρεθούν οι υπόχρεοι για να πληρώσουν τις οφειλές τους.
•    Σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη έξυπνων και ενδεχομένως προπληρωμένων μετρητών.
•    Αναθεώρηση της συχνότητας έκδοσης των λογαριασμών από τη ΔΕΗ. Πάντως σύμφωνα με υπολογισμούς της επιχείρησης η έκδοση μηνιαίων εκκαθαριστικών λογαριασμών σημαίνει οικονομική επιβάρυνση για τη ΔΕΗ της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πάντως πέρα απ’ όλα αυτά, ένας απλός τρόπος για να εισπράξει η ΔΕΗ μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ήταν να προχωρεί σε αποκοπές ηλεκτροδότησης.
Τακτική που δεν ακολουθεί τα τελευταία δυο χρόνια ειδικά για τους καταναλωτές με οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ μετά από σχετική πολιτική κατεύθυνσης από τον προηγούμενο υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, η οποία δεν φαίνεται να έχει αναθεωρηθεί από τον κ. Σταθάκη, παρά το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί πως η επιλογή αυτή καθιστά «στρατηγικούς κακοπληρωτές» μεγάλη μερίδα των οικιακών καταναλωτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης