Επιχειρήσεις

Από τον τομέα της ενέργειας το 30% των εργασιών του ομίλου Μυτιληναίου - Το χαρτοφυλάκιο και οι νέες επενδύσεις

Από τον τομέα της ενέργειας το 30% των εργασιών του ομίλου Μυτιληναίου -  Το χαρτοφυλάκιο και οι νέες επενδύσεις
Εκτός από την εταιρία εμπορίας ρεύματος Protergia, ο όμιλος έχει παρουσία στον ενεργειακό κλάδο μέσω τριών θερμικών μονάδων ισχύος 1,2 GW, καθώς και ενός σημαντικού αριθμού αιολικών, υδροηλεκτρικών και φωτοβολταϊκών σταθμών
Αύξηση κατά 116% παρουσίασαν τα έσοδα του ομίλου Μυτιληναίου από τον τομέα της ενέργειας το 2016  έναντι του 2015.
Ειδικότερα, ανήλθαν σε 363,8 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας το 29,2% στα συνολικά έσοδα από 13,5% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του 2015 (187,1 εκατ. ευρώ).
Η εταιρία Protergia αποτελεί τη ναυαρχίδα του Ομίλου Μυτιληναίου στον τομέα της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αναδείχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην 1η θέση ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές με ποσοστό 3,34%.
Επισημαίνεται πως το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου αποτελείται από 1.200 ΜW που προέρχονται από θερμικές μονάδες και από περισσότερα των 130 MW από ενεργειακά πάγια στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τομέας όπου εξελίσσεται ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε νέες μονάδες.
Ο Όμιλος έχει επενδύσεις σε σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διαθέτει ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά το 10% του εγκατεστημένου συμβατικού παραγωγικού δυναμικού της.
Στόχος είναι η ανάπτυξη και διατήρηση ενός δυναμικού και ισορροπημένου χαρτοφυλακίου, η δραστηριοποίηση στη χονδρική και λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η επέκταση των εργασιών στην ενεργειακή αγορά γειτονικών χωρών.

Τρεις μονάδες παραγωγής με χρήση φυσικού αερίου

Για την παραγωγή ενέργειας, ο Όμιλος διαθέτει θερμικές μονάδες 1,2 GW με καύσιμο φυσικό αέριο, οι οποίες είναι οι εξής:
•    Μονάδα  παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας  444,48 MW  συνδυασμένου κύκλου (ΘΗΣ) με καύσιμο φυσικό αέριο, μέσω της Protergia Thermo, που είναι εγκατεστημένη σε τμήμα ακινήτου ιδιοκτησίας της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Να σημειωθεί ότι το ύψος της παραγωγής της ανήλθε σε 1.475.216 MWh, 1.163.233 MWh και 1.666.282 MWh, για τα έτη 2016, 2015 και 2014 αντίστοιχα.
•    Μονάδα  παραγωγής  ηλεκτρικής  ενέργειας  συνδυασμένου κύκλου 436,6 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, μέσω της KPOWER (ανήκει κατά 65% στην εταιρεία, μέσω της θυγατρικής της Protergia και κατά 35% στην Μότορ Όιλ Ελλάς). To ύψος της παραγωγής της ανήλθε σε 1.563.239 MWh, 623.934 MWh και 324.183 MWh, για τα έτη 2016, 2015 και 2014 αντίστοιχα.
•    Σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης 334 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, μέσω της Αλουμίνιον της Ελλάδος στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας. Σημειώνεται ότι το ύψος της παραγωγής της ανήλθε σε 1.475.216 MWh, 601.969 MWh και 454.171 MWh, για τα έτη 2016, 2015 και 2014 αντίστοιχα.

Παρουσία στις ΑΠΕ

Σε ότι αφορά στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο όμιλος της Protergia παράγει ηλεκτρική ενέργεια από αιολικά πάρκα (112 MW σε λειτουργία), από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (11,5 MW σε λειτουργία) και από μικρά υδροηλεκτρικά έργα (6 MW σε λειτουργία).
Ειδικότερα, διαθέτει:
    Τρία αιολικά πάρκα στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, συνολικής ισχύος 55 MW
•    Τέσσερα αιολικά στο Μαρμάρι Ευβοίας, συνολικής ισχύος 19 ΜW
•    Από ένα αιολικό πάρκο στα Τρίκορφα Φωκίδας ισχύος 14 MW, στη Βοιωτία με ισχύ 12 MW, και στην Τροιζηνία Αττικής με ισχύ 11,5 MW. Σημειώνεται πως στο τελευταίο αιολικό συμμετέχει με ποσοστό 49%.
•    Τρεις φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Άρτα, στη Βοιωτία και στην Αιτωλοακαρνανία, συνολικής ισχύος 11,5 MW
•    Τέσσερις μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στην Αιτωλοακαρνανία και στη Φθιώτιδα, συνολικής ισχύος 6 ΜW.  
Επιπλέον, ο όμιλος Μυτιληναίου δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας (trading) μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με τις γείτονες χώρες, όπου σύμφωνα με τα Μηνιαία Δελτία Συστήματος Συναλλαγών ΗΕΠ του ΛΑΓΗΕ για το 2016 είχε μερίδιο της τάξης του 4,50% στη συνολική μηνιαία ενέργεια εισαγωγών και μερίδιο της τάξης του 2,42% στη συνολική μηνιαία ενέργεια εξαγωγών.

Δραστηριοποίηση στον τομέα του φυσικού αερίου

Ο όμιλος κατέχει επίσης το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας M&M Gas (το υπόλοιπο 50% ελέγχει η Μότορ Όιλ Ελλάς), η οποία δραστηριοποιείται στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου (υγροποιημένου ή μη).
H εταιρεία μεριμνά για την κάλυψη, με ανταγωνιστικούς όρους, των αναγκών των δύο ομίλων σε φυσικό αέριο καθώς και στην εμπορία φυσικού αερίου σε τρίτους.
H M&M Gas εγκαινίασε την απελευθερωμένη ελληνική αγορά φυσικού αερίου, παραδίδοντας το πρώτο ιδιωτικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ.
Πέραν της κύριας δραστηριότητάς της, η M&M Gas είναι επίσης σε θέση να αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και διαχείριση εγκαταστάσεων, αγωγών μεταφοράς και δικτύων φυσικού αερίου και άλλων σχετικών υποδομών, καθώς και να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοίκησης έργου στους σχετικούς τομείς.
Το 2015 το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου σήμανε για την M&M Gas και την έναρξη δραστηριότητας πώλησης σε βιομηχανικούς πελάτες.
Συνολικά, το τρέχον χαρτοφυλάκιο των πελατών της εταιρείας αντιπροσωπεύει - με όρους όγκου - πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εγχώριας ετήσιας κατανάλωσης.

Αρχική δημοσίευση: 19/6/2017 07:05

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης