Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Διευκρινίσεις του ΧΑ για τις μετοχές ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ

Διευκρινίσεις του ΧΑ για τις μετοχές ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ
Ενημέρωση του επενδυτικού κοινού από το Χρηματιστήριο
Με αφορμή την εταιρική πράξη στη μετοχή της ΔΕΗ  και την εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, το Χρηματιστήριο Αθηνών προέβη σε πληρέστερη πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού αναφορικά με τα ακόλουθα:
-τη διαχείριση της τιμής επαναδιαπραγμάτευσης της ΔEΗ μετά την εταιρική πράξη,
-τη διαχείριση των δεικτών, και
-την κατανόηση της συναλλακτικής συμπεριφοράς των 2 μετοχών κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017.
Η εταιρική πράξη αφορά στη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔEΗ, με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και επιστροφή σε είδος στους υφιστάμενους μετόχους της, των μετοχών της προς εισαγωγή ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
Η απόφαση για την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΔEΗ από την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην εταιρική πράξη μέχρι την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, λήφθηκε με σκοπό τη διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης των επενδυτών - ανεξαρτήτως από το αν ήταν κάτοχοι μετοχών ΔEΗ μέχρι την ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων της επιστροφής (record date) ή όχι.
Η τιμή εισαγωγής για τη μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, προσδιορίστηκε βάσει νόμου σε €2,12. Αυτό σημαίνει ότι η νεο-εισαγόμενη μετοχή θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με αυτήν την θεωρητική τιμή εκκίνησης, ενώ η αγορά θα προσαρμόσει με βάση την προσφορά και τη ζήτηση την τιμή με ελεύθερα όρια ημερήσιας διακύμανσης τιμών για τις 3 πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.
Στην τιμή εκκίνησης της μετοχής της ΔEΗ δεν υπήρξε διοικητική παρέμβαση λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί πρακτική του ΧΑ η μη προσαρμογή τιμής μετοχής όταν δεν υφίσταται αγοραία τιμή για την αξία που επιστρέφεται – στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς δεν υπάρχει πριν την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της ΔEΗ χρηματιστηριακή τιμή για την μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
Έτσι, στην περίπτωση της ΔEΗ, ως τιμή εκκίνησης για την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 λαμβάνεται η τελευταία τιμή κλεισίματος (της 14ης Ιουνίου 2017), ενώ ταυτόχρονα η αγορά δύναται να προσαρμόσει την τιμή της μετοχής της ΔEΗ χωρίς όρια ημερήσιας διακύμανσης κατά την ημέρα αυτή.
Με αυτόν τον τρόπο, η αγορά διαμορφώνει ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση τις τιμές και των 2 μετοχών, της ΔEΗ κατά την επαναδιαπραγμάτευσή της και της νέο-εισαγόμενης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί διαβάζοντας τη μεταβολή της τιμής της μετοχής της ΔEΗ κατά την ημέρα επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς η μεταβολή υπολογίζεται με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος (€3,83 της 14 Ιουνίου 2017) χωρίς διοικητική παρέμβαση.
Αναφορικά με την εφαρμογή της συγκεκριμένης εταιρικής πράξης στους Δείκτες της Αγοράς Μετοχών του ΧΑ, στους οποίους θα συμμετέχουν οι μετοχές και των δύο εταιρειών, με δεδομένο ότι η επίδραση της εταιρικής πράξης στις τιμές των δεικτών θα πρέπει να είναι ουδέτερη, καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΔEΗ με ανοικτά όρια διαπραγμάτευσης αντισταθμίζεται από την προσθήκη των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στη σύνθεση των δεικτών, συνεπάγεται μη προσαρμογή του διαιρέτη (Divisor) των δεικτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης