ΑναζήτησηCommodities are powered by Investing.com

16/06/2017 18:50

Τι προβλέπει ο Σ. Λαζαρίδης για τις μετοχές ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που αποτελεί βασικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 51% είναι η πρώτη εταιρία δημόσιου χαρακτήρα που εισάγεται μετά από έντεκα χρόνια στο Χρηματιστήριο και η έναρξη της διαπραγμάτευσης θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 19 Ιουνίου
Ιστορική ημέρα για το Χρηματιστήριο Αθηνών χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος του θεσμού Σωκράτης Λαζαρίδης τη σημερινή ημέρα διότι μετά τις αποφασεις του eurogroup , η συναλλακτική δραστηριότητα απογειώθηκε, αλλά και λόγω της εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών η οποία θα είναι η 26η προσθήκη στον δείκτη FTSE υψηλής κεφαλαιοποίησης στον οποίο για το επόμενο διάστημα θα μετέχουν μαζί με τη ΔΕΗ.
Ο κ. Λαζαρίδης διευκρίνισε ότι από την προσεχή Δευτέρα οι δύο μετοχές (ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών) θα διαπραγματεύονται παράλληλα και η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ θα καθοριστεί από την αγορά.
"Η πτώση που θα βλέπετε τη Δευτέρα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικη αξία της επιχείρησης. Η πραγματική αξιολόγηση προκύπτει όταν αθροίσουμε τις κεφαλαιοποιήσεις των δύο εταιριών", τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.
«Η κυβέρνηση, επέλεξε να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο στο ρυθμιζόμενο μονοπώλιο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, καθώς αποτελεί εθνικής σημασίας κεφάλαιο για την Ελλάδα, με στόχο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα 16/6 στην τελετή υποδοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο.
Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που αποτελεί βασικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 51% είναι η πρώτη εταιρία δημόσιου χαρακτήρα που εισάγεται μετά από έντεκα χρόνια στο Χρηματιστήριο και η έναρξη της διαπραγμάτευσης θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 19 Ιουνίου.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, στα οποία περιέλαβε τα εξής:
-Πρώτον. Δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους επενδυτές να συμμετέχουν στον ΑΔΜΗΕ, για να ενισχύσουν το νέο, φιλόδοξο, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του, που περιλαμβάνει σημαντικά έργα διασύνδεσης, εγχώριου και διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων, η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης.
-Δεύτερον. Οι μέτοχοι της ΔΕΗ αποκτούν μετοχές στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
-Τρίτον. Ανοίγει μία ακόμη εταιρία στο επενδυτικό κοινό.
«Η σημερινή εκδήλωση υπογραμμίζει το άνοιγμα της χώρας σε στρατηγικές ξένες επενδύσεις και στον τομέα της ενέργειας, η οποία εισέρχεται σε μία νέα αναπτυξιακή φάση, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Στόχος μας, είναι η Ελλάδα να αποτελέσει ισχυρό παίκτη στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη", υπογράμμισε ο Υπουργός.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ακόμη ότι η συμφωνία μετόχων διασφαλίζει ισορροπημένα δικαιώματα διοίκησης μεταξύ των μετόχων.
Σημειώνεται ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που ελέγχει το 51 % των μετοχών του ΑΔΜΗΕ ανήκει κατά 100 % στη ΔΕΗ η οποία θα μεταβιβάσει τις μετοχές της Συμμετοχών στους σημερινούς (16-6-2017) μετόχους της.
Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της ΔΕΗ, που θα λάβουν μετοχές της Συμμετοχών, είναι το Δημόσιο (που ελέγχει μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ το 51 % της ΔΕΗ) και το γκρουπ Silchester με 13,8 %.
Δηλαδή οι μέτοχοι της ΔΕΗ θα αποκτήσουν κατ' αναλογία τις μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που θα διαπραγματεύονται από τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο με τιμή εκκίνησης τα 2,12 ευρώ.
Στο τέλος της διαδικασίας, το Δημόσιο θα ελέγχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, με στρατηγικό επενδυτή την κινεζική State Grid που έχει αποκτήσει το 24% των μετοχών της εταιρίας (η τελετή υπογραφής θα γίνει την Τρίτη).
Για φυσικό μονοπώλιο με γεωστρατηγικο ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Ιάσων Ρουσόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της διοίκησης θα είναι "να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον και τους μετόχους".
Ύστερα από 70 χρόνια αποχωριζόμαστε ένα δημιούργημα της ΔΕΗ, ανέφερε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης. Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι και οι δύο μετοχές θα πάνε πολύ καλά καθώς και ότι ο ΑΔΜΗΕ θα εργαστεί πολύ πιο αποδοτικά και θα περιοδεύσει.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Ιάσων Ρουσόπουλος, κήρυξαν τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

www.worldenergynews
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Ιούνιος 2017 19:31

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.