Επιχειρήσεις

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι των κατοικιών στους Ανάργυρους από συνεργεία του ΤΑΣ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι των κατοικιών στους Ανάργυρους από συνεργεία του ΤΑΣ
Δυο συνεργεία εξιδεικευμένων μηχανικών πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγράφουν τις ζημιές
Ξεκίνησαν οι έλεγχοι του τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Κοζάνης στο χωριό Ανάργυροι που έχει πληγεί από την τεράστια μετακίνηση εδαφικών μαζών του Ορυχείου Αμυνταίου.
Δυο συνεργεία εξιδεικευμένων μηχανικών πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγράφουν τις ζημιές που έχουν υποστεί κατοικίες και αποθηκευτικοί χώροι.
Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα ανακοινωθεί από τον ΤΑΣ ποια από τα σπίτια είναι επικίνδυνα οπότε θα διαταχθεί η κατεδάφισή τους και ποια είναι επισκευάσιμα και κατάλληλα προς κατοίκηση.
"Με βάση τα συμπεράσματα των ελεγκτών θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κατοίκων που δεν θα μπορούν να ξαναμείνουν στα σπίτια τους", δήλωσε ο δήμαρχος Αμυνταίου, Κωσταντίνος Θεοδωρίδης.
Οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και έχουν εκκενωθεί, αλλά και πολλοί άλλοι που φοβούνται να μείνουν στα σπίτια τους, πέρασαν το δεύτερο βράδυ τους στα ξενοδοχεία της Πτολεμαΐδας.
Τις δαπάνες διαμονής τους έχει αναλάβει με απόφασή της η ΔΕΗ.
Η πρόσβαση προς τις κατοικίες, που βρίσκονται πιο κοντά στην γραμμή του ορυχείου, όπου σημειώθηκε η κατολίσθηση και οι οποίες έχουν υποστεί τις περισσότερες ζημιές απαγορεύτηκε από την αστυνομία, έως ότου εκτονωθεί πλήρως το φαινόμενο.
Χθες το βράδυ επισκέφθηκε την περιοχή των Αναργύρων ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος δήλωσε ότι τις επόμενες δύο μέρες θα εγκατασταθούν στην περιοχή εξοπλισμός και μηχανήματα μέσω των οποίων θα γίνεται η παρακολούθηση των ρηγμάτων ρήγματα που έχουν προκληθεί, καθώς και το υπέδαφος της περιοχής.
Στην επιστημονική κοινότητα είναι γνωστό ότι από την περιοχή των Αναργύρων διέρχεται ένα μεγάλο τεκτονικό ρήγμα, κατά μήκος του δρόμου που διασχίζει το χωριό και εκτείνεται σε μήκος δέκα περίπου χιλιομέτρων.
Το χωριό Ανάργυροι, μετά την προφορική δημόσια δεύσμευση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, στους κατοίκους του χωριού, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για να δρομολογηθούν ορισμένες άμεσες ενέργειες προς όφελος της ασφάλειας και της ζωής των κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης