Επιχειρήσεις

Ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο
«Γενική Επιχειρηματικότητα», «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» είναι τα τέσσερα προγράμματα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που προκηρύσσονται στις 12 Οκτωβρίου 
Την ερχόμενη Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 «ανοίγει» η διαδικασία υποβολής επενδυτικών σχεδίων για υπαγωγή σε τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα ενίσχυσης που προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος (ν. 4399/2016).
Συγκεκριμένα για τη «Γενική Επιχειρηματικότητα» και τις «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», οι προτάσεις θα υποβάλλονται έως τις 30 Νοεμβρίου 2016 ενώ για τις «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους», έως τις 28 Απριλίου 2017. 
Το υπουργείο Οικονομίας έδωσε σε σύντομη δημόσια διαβούλευση τα σχέδια αποφάσεων προκήρυξης των τεσσάρων καθεστώτων ενίσχυσης  μέσω του http://www.opengov.gr/minfin/?p=7395. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο κύκλο υποβολής επενδυτικών σχεδίων, καθώς και ότι τα δύο πρώτα καθεστώτα θα επαναπροκηρυχθούν τον Μάρτιο του 2017 και τα δύο επόμενα τον Μάιο του 2017.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομίας ολοκληρώνει τις διαδικασίες διεύρυνσης του εθνικού μητρώου εξωτερικών αξιολογητών και ελεγκτών στο οποίο θα εντάσσονται πλέον 300 άτομα.
Οι εξωτερικοί αξιολογητές και ελεγκτές θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν τις αξιολογήσεις των επενδυτικών σχεδίων εντός τριμήνου. 

Ποιά είναι τα οκτώ καθεστώτα ενίσχυσης
 

Ο Αναπτυξιακός Νόμος  προβλέπει οκτώ καθεστώτα ενίσχυσης στα οποία μπορούν να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια μεμονωμένες επιχειρήσεις, είτε ομάδες επιχειρήσεων και είναι τα εξής:  
1. Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού 
2. Γενική Επιχειρηματικότητα 
3. Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ 
4. Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ 
5. Συνέργειες και Δικτυώσεις 
6. Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί – Ταμεία συμμετοχών 
7. Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά Σχέδια ¬ - Αλυσίδες αξίας 
8. Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους
Τα τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα εβνίσχυσης που προκηρύσσονται προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής: 

Γενική Επιχειρηματικότητα

Απευθύνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων και αποτελεί το βασικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα ενισχυθούν επενδυτικές δαπάνες υφιστάμενων επιχειρήσεων. Στην κατηγορία αυτή, δεν υφίστανται περιορισμοί μεγέθους και ηλικίας, ενώ είναι δυνατή η υπαγωγή σχεδόν όλων των νομικών μορφών επιχειρήσεων (ατομικές, εμπορικές, αλλά και συνεταιριστικές επιχειρήσεις), υφιστάμενων ή υπό σύσταση. 
Τα είδη της ενίσχυσης που προβλέπονται είναι φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), ή επιδότηση μισθολογικού κόστους. 
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης για κάθε έργο είναι τα 5.000.000 ευρώ. Το υπόλοιπο (μέχρι του ύψους της επένδυσης) μπορεί να καλυφθεί είτε από ίδια κεφάλαια, είτε από εξωτερική χρηματοδότηση ή από συνδυασμό των δύο.

Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ

Στόχος είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων ή τη στήριξη νεοσύστατων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Απευθύνεται αποκλειστικά σε νεοσύστατες ή σε υπό ίδρυση ανεξάρτητες ΜΜΕ που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους του νόμου. 
Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει να πληρούν ταυτόχρονα τα τρία παρακάτω κριτήρια: α) να είναι ΜΜΕ, β) να είναι υπό σύσταση ή νεοσύστατες (νεότερες των 7 ετών), γ) να είναι ανεξάρτητες (με τον τρόπο που ορίζεται η ανεξαρτησία στον νόμο).
Είναι δυνατή η υπαγωγή σχεδόν όλων των νομικών μορφών επιχειρήσεων (ατομικές, εμπορικές, αλλά και συνεταιριστικές επιχειρήσεις), υφιστάμενων ή υπό σύσταση. 
Τα είδη ενίσχυσης συνίστανται σε α) φορολογική απαλλαγή, β) επιχορήγηση 70% επί του προβλεπόμενου ύψους ενίσχυσης, γ) επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), δ) επιδότηση μισθολογικού κόστους. 
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης για κάθε έργο είναι τα 5.000.000 ευρώ. 

Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού

Το συγκεκριμένο καθεστώς είναι ελκυστικό για επιχειρήσεις που επιθυμούν ταχεία ένταξη, με ελάχιστα κριτήρια, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και καταβολή της ενίσχυσης άμεσα με τη διενέργεια διοικητικών ελέγχων (επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργούνται σε δειγματοληπτική βάση). Δεν υφίστανται περιορισμοί μεγέθους και ηλικίας, ενώ είναι δυνατή η υπαγωγή σχεδόν όλων των νομικών μορφών επιχειρήσεων υφισταμένων ή υπό σύσταση. 
Ενισχύονται δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων. 
Προβλέπεται φορολογική απαλλαγή για το σύνολο των υπαγόμενων έργων.  
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης για κάθε έργο είναι τα 5.000.000 ευρώ. 

Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους
Στόχος του καθεστώτος είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος, το οποίο θα διευκολύνει την υλοποίηση πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας. 
Ενισχύονται επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια άνω των 20.000.000 ευρώ και δημιουργούν δύο τουλάχιστον θέσεις εργασίας ανά ένα εκατομμύριο επιλέξιμης επένδυσης.
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα καθεστώτα, στο καθεστώς «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» δίνεται έμφαση σε ενισχύσεις χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, τα είδη ενίσχυσης συνοψίζονται ως εξής: 
1. Παγιοποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο ύψος που ισχύει κατά την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής και για δώδεκα (12) έτη μέχρι την εξάντληση της ενίσχυσης που δικαιούται ο φορέας βάσει του επενδυτικού του σχεδίου. Σε περίπτωση μείωσης του φορολογικού συντελεστή οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τον νέο συντελεστή. 
2. Εναλλακτικά, ο φορέας της επένδυσης μπορεί, με την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, να κάνει χρήση της φορολογικής απαλλαγής με ποσοστό ενίσχυσης 10% και έως του ποσού των 5.000.000 ευρώ. 
3. Διαδικασία επιτάχυνσης αδειοδότησης μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης