Επιχειρήσεις

Η Moody's αναβάθμισε την BP για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια

tags :
Η Moody's αναβάθμισε την BP για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια
Ο οργανισμός αξιολόγησης επισημαίνει την ανθεκτικότητα στην αστάθεια των τιμών του πετρελαίου -  Η BP ελπίζει να προσθέσει 800.000 βαρέλια ανά ημέρα παραγωγής μέσα σε 10 χρόνια
Η Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της BP για πρώτη φορά σε 19 χρόνια την Πέμπτη 8/6/2017 επικαλούμενη ισχυρή επίδοση παρά την αστάθεια των τιμών του πετρελαίου και μεγαλύτερη δημοσιονομική σαφήνεια μετά από διακανονισμό ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη διαρροή του Κόλπου του Μεξικού το 2010.
Ο οργανισμός αξιολόγησης αναβάθμισε την BP  στο Α1 και τις προοπτικές της εταιρείας σε θετικές. Η Moody's αναβάθμισε τελευταία φορά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση του BP το 1998 σύμφωνα με το reuters.
"Η απόφασή μας να αναβαθμίσουμε τη BP σε A1 σχετίζεται με  τη μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των υπόλοιπων πληρωμών μετρητών που συνδέονται με το περιστατικό Deep Water Horizon, καθώς και τις αναμενόμενες βελτιώσεις στις πιστωτικές μετρήσεις της BP και τις ισχυρές λειτουργικές της επιδόσεις παρά την υψηλή μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου, "δήλωσε η Elena Nadtotchi, αντιπρόεδρος και ανώτερος αξιωματικός της Moody's.
Ο διακανονισμός των προστίμων του Deepwater Horizon και ο εξορθολογισμός του κόστους το 2015 οδήγησαν τα προ φόρων της BP σε περισσότερα από 62 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εταιρεία θα καταβάλει  οφειλές σταδιακά έως το 2030.
Η BP, όπως και άλλες εταιρείες πετρελαίου, μείωσαν τις δαπάνες και το κόστος λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014.
Στόχος είναι να καταφέρει η εταιρεία να έχει ταμειακές ροές σε τιμές πετρελαίου από 35 έως 40 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
"Η BP κατέδειξε ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας των τιμών του πετρελαίου", σύμφωνα με την Moody's.
Αναμένεται να σημειώσει απότομη αύξηση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια, καθώς ξεκινά οκτώ έργα φέτος, μεταξύ άλλων στο Ομάν και στο Αζερμπαϊτζάν.
Η εταιρεία ελπίζει να προσθέσει 800.000 βαρέλια την ημέρα νέας παραγωγής μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
"Οι θετικές προοπτικές αναγνωρίζουν ότι το ισχυρό επιχειρηματικό προφίλ της BP μπορεί να διατηρήσει υψηλότερη βαθμολογία και αναμένει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να προσφέρει ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις το 2017-19, υποστηριζόμενη από την ανάπτυξη και τη βελτίωση της κερδοφορίας των ανάντη και την αυξανόμενη συνεισφορά από τα κατάντη" επισημαίνει η Moody's.
Από 29 αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Reuters, 14 έχουν σύσταση "αγορά" ή "ισχυρή αγορά" για την BP και 14 σύσταση "hold".
Το χρέος της BP στο τέλος Μαρτίου ήταν 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο αντιπροσωπεύει το 28% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης