Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί ο Μυτιληναίος αποφάσισε ομολογιακή έκδοση από 200 ως 300 εκατ ευρώ

Γιατί ο Μυτιληναίος αποφάσισε ομολογιακή έκδοση από 200 ως 300 εκατ ευρώ
Η επενδυτική ευκαιρία στην στρατηγική της εταιρίας
Ο ομιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε την έκδοση ομολογιακού δανείου μεταξύ 200 και 300 εκατ ευρώ.

Η έκδοση αυτή γίνεται για την αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων του ομίλου, οι οποίες μειώνονται σταθερά στις τελευταίες χρήσεις με στόχο την βέλτιστη χρηματοοικονομική διάρθρωση.
Και αυτό, ώστε ο Ομιλος να είναι σε θέση να ανοίξει νέες γραμμές χρηματοδότησης, όταν αποφασίσει για να προχωρήσει σε μεγάλες εξαγορές κατά την φάση των ιδιωτικοποιήσεων και όχι μόνον.
Στους στόχους αυτούς δεν περιλαμβάνονται μόνο μονάδες της ΔΕΗ αλλά ένα ευρύ φάσμα του ενεργειακού τομέα.
Κατά συνέπεια οι ομολογιούχοι θα επενδύσουν σε ένα προιόν ελκυστικής απόδοσης που θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές σημαντικής επέκτασης της εταιρίας.
Το επιτόκιο μεταξύ 3,1% και 3,5% για διάρκεια τίτλου 5ετίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται σαν σημαντική ευκαιρία για τους επενδυτές.

Τα νέα δεδομένα


Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης την περασμένη Πέμπτη 1/6/2017 έγινε γνωστό πως ο όμιλος θα εκδόσει ομολογιακό δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει εκδοθεί ποτέ στη χώρα μας.
Στο ομολογιακό θα συμμετέχει και η EBRD με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.
Με το δάνειο αυτό, ο όμιλος Μυτιληναίου θα διασφαλίσει και ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης από τις τράπεζες συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μυτιληναίος ερωτηθείς από δημοσιογράφους, αποκάλυψε ακόμη, ότι η εταιρία προωθεί επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας αλουμίνας δυναμικότητας 800.000 τόνων - 1.000.000 τόνων.
Με την επένδυση αυτή ο Όμιλος θα καταστεί, αν όχι ο μεγαλύτερος, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμίνας στην Ευρώπη.
Επίσης προωθεί την αναβάθμιση της μονάδας του αλουμινίου με επένδυση 100 εκατ. ευρώ για αύξηση της ετήσιας παραγωγικής δυνατότητας από 190 χιλ. τόνους σε 250 χιλ.
Ο κύκλος εργασιών του Αλουμινίου θα φθάσει το 1 δισ. ευρώ

Ακόμη, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε, ότι ο όμιλος θα εμφανίσει φέτος κέρδη προ φόρων 200 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 300 εκατ. ευρώ.
Ο δε κύκλος εργασιών για την τρέχουσα χρήση θα ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ.
"Με αυτές τις κινήσεις η εταιρία θα εξασφαλίσει σημαντική ρευστότητα για να κάνει το μεγάλο άλμα", υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος σημείωσε πως η αναδιάθρωση θα γίνει από τον οίκο McKisney.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε πως για να ενισχυθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο η εταιρική διακυβέρνηση, ο ίδιος θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου και θα διατηρήσει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Εν τω μεταξύ, όπως σημείωσαν οι επικεφαλής του ομίλου, εντός του 2017 η Μυτιληναίος θα εκπληρώνει τα κριτήρια (εμπορευσιμότητα και κεφαλαιοποίηση) για την ένταξη στο δείκτη MSCI, αλλά όπως τόνισαν μια τέτοια εξέλιξη δεν εξαρτάται από τους ίδιους.
Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια και ειδικότερα με τη διεκδίκηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως θα εξετάσει το ζήτημα εφόσον πρώτα γίνει γνωστό ποιές ακριβώς μονάδες θα πουληθούν.
"Δεν θα συγκεκριμενοποιήσουμε το ενδιαφέρον μας αν δεν έχει οριστικοποιηθεί από την κυβέρνηση τι ακριβώς θα πουληθεί. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την κατάλληλη κίνηση για να μεγεθύνουμε τα μεγέθη του ομίλου μας".  
Σε ότι αφορά στην πώληση "πακέτων" πελατών της ΔΕΗ, ο όμιλος δεν άνοιξε τα χαρτιά του σημειώνοντας πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα τεθούν.

Ανοδικές τάσεις στην τιμή του αλουμινίου

Η διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίος αναφέρθηκε επίσης στην εξέλιξη των τιμών του αλουμινίου, σημειώνοντας πως μετά από αρκετά χρόνια παρατηρούνται ανοδικές τάσεις σε ό,τι αφορά στις πρώτες ύλες.
Εκτιμά δε πως αν οι τιμές κινηθούν ανοδικά και σπάσουν το φράγμα των 1980 δολαρίων ο τόνος, τότε αυτές θα διαμορφωθούν μεταξύ 2100 και 2200 δολαρίων.
"Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν κυρίως από το κλείσιμο κρίσιμων μονάδων από τους Κινέζους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εταιρία μας έχει "κλειδώσει" για το 2017 τα κέρδη της από την πώληση αλουμινίου", υπογράμμισαν τα στελέχη του ομίλου.

Η αναλυτική ανακοίνωση

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, σύμφωνα με το Ν.3556/2007 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 596/2014, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με την από 08.06.2017 συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου σύμφωνα με το ν.3156/2003 και τον Κ.Ν.2190/1920, ποσού διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (€200.000.000) κατ' ελάχιστον και έως τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (€300.000.000), τη διάθεση των ομολογιών μέσω δημόσιας προσφοράς και την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
 
Η υλοποίηση της συναλλαγής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς.

www.worldenergynews.gr















www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης