Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι στόχοι της Προμηθεάς Gaz για την προμήθεια φυσικού αερίου το 2017

Οι στόχοι της Προμηθεάς Gaz για την προμήθεια φυσικού αερίου το 2017
Μετά από τις πρώτες, αναγνωριστικού χαρακτήρα, συμφωνίες το 2016, η εταιρία χαράζει τη στρατηγική της για το επόμενο έτος. 
Πρόσω ολοταχώς για την απόκτηση σημαντικού μεριδίου της εγχώριας αγορά φυσικού αερίου από το 2017, έχει βάλει η κοινή εταιρία του ομίλου Κοπελούζου και της ρωσικής Gazprom, Προμηθέας Gaz. 
Μετά από τις πρώτες αναγνωριστικού χαρακτήρα, συμφωνίες για την πώληση φυσικού αερίου στον Ήρωνα και την Elpedison εντός του 2016, η εταιρία χαράζει τη στρατηγική της για το επόμενο έτος, εκτιμώντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να ανταγωνιστεί τη ΔΕΠΑ, αφού η ζήτηση αερίου το 2017 αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με το τρέχον έτος και θα ξεπεράσει τα 4 bcm. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Προμηθέας Gaz βρίσκεται ήδη σε επαφές σχεδόν με το σύνολο των μεγάλων καταναλωτών φυσικού αερίου που δεν έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις με τη ΔΕΠΑ, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, ή και για τις επιπλέον ποσότητες που πιθανώς θα χρειαστούν πέραν των συμβολαιοποιημένων.   
Έτσι, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τουλάχιστον δυο από τις τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου, όπως επίσης με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές (κάποιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι έχουν παραδοθεί ήδη ποσότητες αερίου στην Μότορ Όιλ και γίνονται συζητήσεις με τον όμιλο Βιοχάλκο) και βεβαίως με τις ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής. 
Η Προμηθέας Gaz, εμφανίζεται αποφασισμένη να παίξει δυναμικά στην αγορά, καλύπτοντας το κενό που αναμένεται να προκύψει από το γεγονός ότι οι ποσότητες που έχει συμβολαιοποιήσει η ΔΕΠΑ με την Gazprom για το 2017 ανέρχονται σε 2 bcm, όταν η συνολική ζήτηση προβλέπεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 4bcm του 2016.
Στην εκτίμηση αυτή συνεπικουρεί και το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, με αποτέλεσμα το αέριο να αναδεικνύεται σε εξαιρετικά συμφέρουσα επιλογή για την ηλεκτροπαραγωγή.  
Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι για την κάλυψη της ζήτησης, θα απαιτηθούν ποσότητες αερίου της τάξης των 700 εκατ. κ.μ. έως 1 δις κ.μ. πέραν των συμβολαιοποιημένων που διαθέτει η ΔΕΠΑ από τις διάφορες πηγές προμήθειας (Gazprom, Sonantrahc, Botas).
Με δεδομένο δε ότι οι τιμές του υγροποιημένου αερίου στα gaz hubs της Ευρώπης διαμορφώνεται κατά 30-40% υψηλότερα απ΄ ότι το αέριο των αγωγών, καθίσταται σαφές ότι το μίγμα της ΔΕΠΑ θα είναι ακριβότερο σε σχέση με το ρωσικό αέριο που προμηθεύεται ο Προμηθέας από την Gazprom. 
Έτσι για το 2017 ο Προμηθέας στοχεύει να διαθέσει στην αγορά ποσότητες άνω των 500 εκατ. κ. μ.
Όπως σημειώνουν πηγές του ομίλου Κοπελούζου, παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο τιμών προμήθειας από την Gazprom δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ του Προμηθέα και της ΔΕΠΑ, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια ανταγωνισμού και προσφοράς ευνοϊκότερων όρων, λόγω μικρότερου λειτουργικού κόστους, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η ΔΕΠΑ προσφέρει αέριο από ένα μάλλον ακριβότερο καλάθι. 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης