Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Trend: Οκτώ ξένες εταιρείες ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Trend: Οκτώ ξένες εταιρείες ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ
Το αζέρικο πρακτορείο υπογραμμίζει το ενδιαφέρον που εξέφρασαν οκτώ ξένες εταιρείες και υπενθυμίζει το ναυάγιο της συμφωνίας με τη SOCAR.
Στον νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ που θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο, αναφέρεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Αζερμπαϊτζάν Trend, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους οκτώ ξένες εταιρείες.
Όπως αναφέρει, πρόκειται για την βελγική Fluxys, την ιταλική Snam, την ολλανδική Dutch Gasunie, την ισπανική Enagas, την ρουμανική Transgaz, οι οποίες είχαν επιδείξει ενδιαφέρον εδώ και καιρό και στις οποίες προστέθηκαν οι γαλλικές GRTgas, SFPI και Marguerite.
Το πρακτορείο αναφέρει, ότι η διαδικασία νέου διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας και θα διεξαχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέποντας την πώληση του 66% των μετοχών του διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται, ότι η Αζέρικη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία SOCAR κέρδισε στον διαγωνισμό του 2013 την εξαγορά του ποσοστού 66% του ΔΕΣΦΑ για 400 εκατομμύρια ευρώ και σκόπευε να αποκτήσει μερίδιο 31% από την ελληνική κυβέρνηση και να αγοράσει το 35% που κατέχει η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια.
Ωστόσο όπως επισημαίνει, η αλλαγή των κανόνων και η υποχρέωση να πουλήσει η SOCAR τουλάχιστον το 17% από το 66% στην ιταλική Snam, επηρέασαν την οικονομική θέση και την αγοραία αξία του ΔΕΣΦΑ, με αποτέλεσμα μετά από διαπραγματεύσεις που δεν κατέληξαν πουθενά, η συμφωνία να τερματιστεί στις 30 Νοεμβρίου 2016.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης