Επιχειρήσεις

Επενδυτικό ρίσκο ή bonus για τους μετόχους της ΔΕΗ το deal με τις μετοχές του ΑΔΜΗΕ ;

Επενδυτικό ρίσκο ή bonus για τους μετόχους της ΔΕΗ το deal με τις μετοχές του ΑΔΜΗΕ ;
Από την Πέμπτη 15/6/2017 αναστέλλεται προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΔΕΗ, οι οποίες θα επανέλθουν στο ταμπλό την ημέρα που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των τίτλων του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών
Έως την επόμενη Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίου εισόδου της εταιρίας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
Χθες το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής συνεδρίασης η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ονομαστική αξία της μετοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που ορίστηκε σε 2,12 ευρώ.
Ανακοίνωσε επίσης ότι μετά την απόσχιση των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών το μετοχικό κεφάλαιο της ίδια της ΔΕΗ μειώνεται κατά 491.840.000 ευρώ και διαμορφώνεται σε 575.360.000 ευρώ.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, με βάση την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017, μειώνεται το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 491.840.000 ευρώ με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της από 4,60 ευρώ σε 2,48 ευρώ.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι επιστρέφεται σε είδος αντί μετρητών μια μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ονομαστικής αξίας 2,12 ευρώ για κάθε μια μετοχή της ΔΕΗ στους μετόχους της ΔΕΗ που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την Παρασκευή 16.6.2017.
Μετά τη μείωση, το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ ανέρχεται σε 575.360.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 232.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,48 ευρώ η κάθε μία.

Προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής

Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ από την ερχόμενη Πέμπτη 15.6.2017 αναστέλλεται προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της επιχείρησης.
Η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης με τη νέα ονομαστική αξία των 2,48 ευρώ ανά μετοχή θα ταυτίζεται με την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 4,35 ευρώ με πτώση -2,9% και κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ
Έτσι μέσα στις επόμενες ημέρες, δηλαδή έως τις 15 Ιουνίου, αναμένεται η  ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών να αιτηθεί «αμελλητί την εισαγωγή της στο ΧΑ έχοντας προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κυρίως έχοντας συντάξει το ενημερωτικό δελτίο εισαγωγής» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ενημερωτικό σημείωμα της ΔΕΗ προς τους μετόχους της στην έκτακτη γενική συνέλευση της 23ης Μαΐου.  
Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα αναφερόταν επίσης ότι η υλοποίηση του carve out της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (που ανακοινώθηκε χθες) θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν το χρονικό σημείο που η εταιρία θα είναι έτοιμη προς εισαγωγή στο ΧΑ και θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για το κλείσιμο της όλης συναλλαγής του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι μία από τις σημαντικότερες για τη ΔΕΗ προϋποθέσεις είναι να εισπράξει από το ελληνικό δημόσιο το τίμημα των 295,6 εκατ. ευρώ για το 25% του ΑΔΜΗΕ που εκχωρεί στο δημόσιο και παράλληλα τα 320 εκατ. ευρώ που είναι το τίμημα που προσέφερε η State Grid για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. 

Τα ρίσκα:

Η αναστολή διαπραγμάτευσης της ΔΕΗ, δεν ενθουσιάζει ποτέ το γρήγορο χρήμα των funds.
H ΔΕΗ δεν θα έχει πλέον τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ από εδώ και στο εξής, άρα χάνει οργανικά τα σχετικά πλεονεκτήματα καθώς και σε πάγια.
Παράλληλα χάνει ένα εταιρικό σχήμα που αποτιμάται μεταξύ 891,9 εκατ και 1,036 δισ συνολικά από την Delloitte
Η ονομαστική αξία της μετοχής της ΔΕΗ μειώνεται στα 2,48 ευρώ από 4,60 ευρώ και το μετοχικό κεφάλαιο στα 575 εκατ. ευρώ.

Τα bonus:

Η ΔΕΗ παίρνει 615 εκατ ευρώ στο ταμείο της.
Οι μέτοχοι της ΔΕΗ παίρνουν για κάθε μία μετοχή που διαθέτουν, μια μετοχή του ΑΔΜΗΕ ονομαστικής αξίας 2,21 ευρώ, όταν η αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ έχει προσδιοριστεί από την Delloitte μεταξύ 891,9 και 1,036 δισ στο σύνολό του
Σήμερα η αποτίμηση της ΔΕΗ είναι ακριβώς στο 1 δισ.

Ενδεικτικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ

Τα κέρδη σε επίπεδο ΕΒITDA ανήλθαν σε 152 εκατ ευρώ το 2016
Τα κέρδη πρό φόρων στα 54,108 εκατ ευρώ, τα καθαρά κέρδη όμως ήταν ζημιές 2,073 εκατ λόγω φορολογικής υποχρέωσης.
Η γενική ρευστότητα στα 0,90 και ο δείκτης Δάνεια/ Ιδια στο 0,28.
Τέλος το ROE στο 6,02%

Κατρακυλά η μετοχή της ΔΕΗ

Η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε  10,113% στα 3,91 ευρώ με όγκο συναλλαγών που υπερβαίνει τα 1,109 εκατομμύρια τεμάχια.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι την προσεχή Παρασκευή (9/6) πρόκειται να εκκαθαριστούν 4.000 παράγωγα συμβολαίων, τα οποία δεν θα μετακυληθούν.
Κατά συνέπεια, αυτοί που διαθέτουν συμβόλαια και θα είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν πολλαπλάσια ποσά, προτιμούν να κλείσουν θέσεις.
Κατ' άλλους, οι πωλήσεις οφείλονται στο γεγονός, ότι θα ανασταλλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση της μετοχής.
Πάντως μέχρι αύριο θα πρέπει να παραδώσουν τις μετοχές της ΔΕΗ, όσοι έχουν δανειστεί για να πουλήσουν ανοιχτά, στο Αποθετήριο.
Τα επίσημα στοιχεία έδειχναν 112.000 μετοχές, στην MIFID ο αριθμός άγνωστος.

www.worldenergynews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης