Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Θέσεις στη… σκακιέρα της απελευθερωμένης αγοράς αερίου παίρνουν οι «παίκτες» του κλάδου

Θέσεις στη… σκακιέρα της απελευθερωμένης αγοράς αερίου παίρνουν οι «παίκτες» του κλάδου
Οι επιχειρήσεις του τομέα εμπορίας ενέργειας προετοιμάζονται ώστε από τον επόμενο χρόνο να προσφέρουν στους πελάτες τους συνδυαστικά προϊόντα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου
Σημαντικές ανακατατάξεις στην εγχώρια ενεργειακή αγορά αναμένονται από τις αρχές του 2018 οπότε και απελευθερώνεται πλήρως, δηλαδή και για τους οικιακούς καταναλωτές, η αγορά φυσικού αερίου.
Έτσι το «παιχνίδι ανοίγει» και οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ήδη προετοιμάζονται ώστε από τις αρχές του 2018 να προσφέρουν στους πελάτες τους συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Η πλέον πρόσφατη κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση είναι η αίτηση που υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η ΕΠΑ Αττικής για την απόκτηση άδειας προμήθειας ηλεκτρισμού 400 MW.
Είχε προηγηθεί η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας που έχει ήδη καταθέσει ανάλογη αίτηση.
Στόχος των δύο εταιριών είναι να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη αγορά από τις αρχές του επόμενου χρόνου, εστιάζοντας στους πελάτες που διαθέτουν ήδη, δηλαδή τους καταναλωτές φυσικού αερίου της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.   
Όμως και οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος κινούνται στην ίδια κατεύθυνση έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις μεγάλες καθετοποιημένες εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού, Protergia, Elpedison και Ήρων, προμηθεύονται τα κατάλληλα συστήματα και εκπαιδεύουν το προσωπικό τους, ώστε από την αρχή του 2018 να εξυπηρετούν τους πελάτες τους παρέχοντας πακέτα ηλεκτρισμού, αλλά και φυσικού αέριου.
Παράλληλα έχουν συνάψει συμμαχίες η μεν Protergia με τον όμιλο ΟΤΕ, η Ήρων με την Wind και η Εlpedison με τα Public, προκειμένου να εξασφαλίσουν δίκτυο για τη διάθεση των προϊόντων τους.

Φυσικό αέριο από τη ΔΕΗ

Ανάλογες κινήσεις έχει προδιαγράψει και η ΔΕΗ η οποία μάλιστα έχει προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με τη ΔΕΠΑ για από κοινού δραστηριοποίηση κυρίως στα νησιά με τη δημιουργία κοινών εταιριών που θα πωλούν ταυτόχρονα ρεύμα και φυσικό αέριο σε περιοχές όπου σήμερα δεν υπάρχει διείσδυση φυσικού αερίου.
Οι κινήσεις αυτές της ΔΕΗ στοχεύουν στην αντιστάθμιση των απωλειών που θα έχει λόγω των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας και την πώληση λιγνιτικών μονάδων.
Όμως μερίδιο στην αγορά ηλεκτρισμού διεκδικούν και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, όπως και οι εταιρίες φυσικού αερίου, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν σε σχέση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ενέργειας δηλαδή τη σταθερή σχέση με την πελατειακή βάση τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης