Επιχειρήσεις

ΔΕΚΟ, πετρελαϊκές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις στο Χ.Α. στο πεντάμηνο 2017

ΔΕΚΟ, πετρελαϊκές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις στο Χ.Α. στο πεντάμηνο 2017
Παραμένει μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από ξένους ομίλους για τις αποκρατικοποιήσεις
Τις υψηλότερες αποδόσεις, κατά 35,89% και 32,79%, καταγράφουν οι κλάδοι των εισηγμένων εταιρειών κοινής ωφελείας (ΔΕΚΟ) και των πετρελαϊκών εταιρειών αντίστοιχα, από το ξεκίνημα του 2017.
Οπως σημειώνει η "Καθημερινή της Κυριακής", οι εισηγμένες εταιρείες που ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο είναι στην πρώτη ζήτηση από ξένα χαρτοφυλάκια, αφού το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, πρόκειται να διατεθούν, μέσω Χρηματιστηρίου, το 35% των Ελληνικών Πετρελαίων, το 17% της ΔΕΗ, το 23% της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και το 11% της ΕΥΔΑΠ. Συνεπώς, παραμένει μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από ξένους ομίλους.
"Ο κλάδος πετρελαίου και αερίου, με απόδοση 32,79% από τις 31 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι και 25 Mαΐου 2017, που εκπροσωπείται από τις δύο μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες -ΕΛΠΕ και Motor Oil- αποτυπώνει στο ταμπλό θεμελιώδη μεγέθη. Θυμίζουμε ότι το 2016 και οι δύο πέτυχαν ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών και έχουν αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία τους. H επίδοση των διυλιστηρίων της χώρας το 2016 αποκτά ξεχωριστή σημασία διότι επιτεύχθηκε σε μια από τις πιο εχθρικές οικονομικές συγκυρίες στην Ελλάδα. Οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές για ΦΠΑ, εταιρικό φόρο και φόρο μερισμάτων στην Ελλάδα το 2016 ήταν 24%, 29% και 15% αντίστοιχα και αποτελούν τον υψηλότερο συνδυασμό φόρων που έχει επιβληθεί σε ανώνυμες εταιρείες από το 2000 και μετά" σημειώνει, μεταξύ άλλων, η "Καθημερινή".
Στην τρίτη θέση με τις καλύτερες αποδόσεις βρίσκεται ο κλάδος των βιομηχανικών προϊόντων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις του έχουν καταφέρει να αυξήσουν τον δείκτη εξωστρέφειας και να επηρεάζονται ολοένα και λιγότερο από την ασταθή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του κλάδου των βιομηχανικών προϊόντων μέσα από πολυετή προγράμματα μείωσης των λειτουργικών τους εξόδων έχουν καταφέρει να μειώσουν τον δανεισμό τους και να εξυγιάνουν τον ισολογισμό τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης