Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΙΟΒΕ: Ελαφριά ανάκαμψη του δείκτη οικονομικής συγκυρίας

ΙΟΒΕ: Ελαφριά ανάκαμψη του δείκτη οικονομικής συγκυρίας
Διαμορφώνεται περιβάλλον μεγαλύτερης σταθερότητας για τις επιχειρήσεις, σε σχέση µε την αβεβαιότητα των αρχών του έτους  για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. 
Ελαφρά βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Σεπτέμβριο 2016 σε σχέση με τον Ιούλιο αλλά και τον αντίστοιχο μήνα του 2015.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 91,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι 90,9 μονάδων τον Ιούλιο και 83,8 μονάδων το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μικρής βελτίωσης των προσδοκιών σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και της αισθητής ανόδου της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία από τον Μάρτιο του 2016 και μετά κυμαινόταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα από τα οποία σταδιακά ανακάμπτει. 
Συνολικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος καταγράφει σταδιακή ανάκαμψη των προσδοκιών μετά το κατώτατο σημείο στο οποίο είχαν φτάσει το καλοκαίρι του 2015 και αποτυπώνει επιστροφή στην κανονικότητα σε πλευρές της οικονομίας και εκτέλεση του προγράμματος προσαρμογής.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το γεγονός ότι το οικονομικό κλίμα δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα που είχε φτάσει το 2014 πρέπει να αποδοθεί, κατά ένα μέρος, στις πρόσθετες πιέσεις, φορολογικές και λοιπές, που αντιμετωπίζουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις. 
Στην πλευρά των επιχειρήσεων, χωρίς να καταγράφεται κάτι αξιοσημείωτα θετικό, φαίνεται να διαμορφώνεται περιβάλλον μεγαλύτερης σταθερότητας, σε σχέση µε την αβεβαιότητα που υπήρχε στις αρχές τουλάχιστον του έτους για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. 
Στην πλευρά των καταναλωτών, η πολύ δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, σε σχέση µε το φορολογικό και ασφαλιστικό, φαίνεται ότι έχει σε ένα βαθμό προεξοφληθεί ήδη από τους προηγούμενους μήνες, µε αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο να καταγράφεται οριακή άμβλυνση της απαισιοδοξίας. 

Οι προβλέψεις για τους επιμέρους τομείς της οικονομίας 

στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένει αμετάβλητο, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχωρούν ελαφρά 
στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνονται και δίνουν τη θέση τους σε θετικό ισοζύγιο, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αν και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της ζήτησης χάνουν έδαφος 
στο Λιανικό Εµπόριο, οι εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ανακάµπτουν, όπως συµβαίνει και µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους, µε το δείκτη των αποθεµάτων να κινείται όµως αυξητικά 
στις Κατασκευές, αµβλύνονται οι πολύ δυσοίωνες προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά χωρίς αντίστοιχη βελτίωση στις προβλέψεις για την απασχόληση 
στην Καταναλωτική Εµπιστοσύνη, η βελτίωση του δείκτη είναι αποτέλεσµα των λιγότερο δυσµενών προβλέψεων στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονοµική τους κατάσταση και για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12-µηνο, αλλά και της βελτίωσης της πρόθεσης για αποταµίευση, µε τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας αντίθετα να βαίνουν δυσµενέστερες. 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης