Επιχειρήσεις

Μ. Ανατολή: Ακόμη ένας παραγωγός πετρελαίου σχεδιάζει IPO - Η Oman Oil στα χνάρια της Saudi Aramco

tags :
Μ. Ανατολή: Ακόμη ένας παραγωγός πετρελαίου σχεδιάζει IPO - Η Oman Oil στα χνάρια της Saudi Aramco
Ο κρατικός παραγωγός ενέργειας στοχεύει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων
Η Oman Oil Co., κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας, ζητάει συμβουλές από τις τράπεζες για την πώληση ορισμένων ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων και μονάδων στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας τα σχέδια της Saudi Arabian Oil Co. να προσφέρει μετοχές στο κοινό.
Σύμφωνα με το Bloomberg o  παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος έχει συμμετοχές σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, θέλει να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις στη χώρα, ανέφερε ο υπουργός πετρελαίου του Ομάν, Mohammed Al Rumhy, σε συνέντευξή του στο Αμπού Ντάμπι χωρίς όμως να αναφέρει ποιες τράπεζες συμμετείχαν στις πωλήσεις ενέργειας.
Η κρατική εταιρεία Salalah Methanol Co. θα εκδώσει μετοχές στο κοινό, ανέφερε αργότερα σε συνέδριο στο Αμπού Ντάμπι.
"Εξετάζουμε την επιλογή της IPO, διότι θέλουμε να δώσουμε ώθηση στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά και θέλουμε να δούμε περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις να έρχονται στη χώρα", δήλωσε ο Al Rumhy.
Οι χώρες στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ομάδα έξι πετρελαϊκών αραβικών μοναρχιών, αναδιαρθρώνουν τις εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες - πωλούν μετοχές, συγχωνεύουν μονάδες και μειώνουν το κόστος - μετά από την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου.
Η Saudi Aramco σχεδιάζει μια αρχική δημόσια προσφορά, η οποία  σύμφωνα με την κυβέρνηση θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Η Qatar Petroleum συγχωνεύει τις δύο επιχειρήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της την Qatargas και  την RasGas.
Το Ομάν, ο μεγαλύτερος αραβικός παραγωγός πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ, επεκτείνει την ενεργειακή του βιομηχανία και αναπτύσσει νέες πηγές εσόδων, καθώς οι χαμηλότερες τιμές αργού έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη της χώρας και κατασκευάζει λιμάνι και εργοστάσιο μετάλλων στην πόλη Duqm της Αραβικής Θάλασσας.
Η Oman Oil κατέχει  μεταξύ άλλων μερίδια στις Hungary’s Mol Nyrt., Oman Gas Co., Oiltanking Odfjell Terminals & Co. και στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Musandam.
Η εταιρεία  το 2013 απέκτησε την Oxea GmbH από την Advent International Corp. για να επεκταθεί εκτός από την επεξεργασία χημικών ουσιών και στα καταναλωτικά αγαθά.
Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει  να πουλήσει μετοχές της κρατικής εταιρείας Petroleum Development Oman, δήλωσε ο Al Rumhy. Η PDO αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% της ακαθάριστης παραγωγής της χώρας και σχεδόν ολόκληρη την προμήθεια φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης