Επιχειρήσεις

Με αύξηση στην τιμή του ρεύματος θα χρηματοδοτηθούν οι αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο;

Με αύξηση στην τιμή του ρεύματος θα χρηματοδοτηθούν οι αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο;
Δυνητικά, οι έξι στους δέκα φορολογούμενους πληρούν τα κριτήρια για την υπαγωγή τους στο φθηνό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας
«Βόμβα» στα θεμέλια της ΔΕΗ θα είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο με τις επικείμενες αλλαγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη στιγμή μάλιστα που δεν αποκλείεται να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος για να καλυφθεί το σχετικό κόστος.
Σήμερα ο συνολικός αριθμός των καταναλωτών που έχει ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο φθάνει μόλις τις 650.000 καταναλωτές.
Όμως στην πρώτη κατηγορία του ΚΟΤ που προβλέπει οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ μπορούν να ενταχθούν πολύ περισσότεροι καταναλωτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι 3.964.567 πολίτες δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο και πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης.
Με την προοπτική αλλαγής τιμολόγησης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου είναι προφανές ότι αρκετοί, αν όχι όλοι, θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν το φθηνό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Στην κατηγορία με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες, η τιμή της κάθε μιας διαμορφώνεται σε 0,03941 ευρώ.
Όταν η κατανάλωση ρεύματος είναι υψηλότερη που ξεπερνά τις 800 και φθάνει μέχρι τις 1.500 kWh, το κόστος διαμορφώνεται στα 0,04922 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος  Σταθάκης σχεδιάζει να αλλάξει το τιμολόγιο ΚΟΤ και να γίνει πιο ευνοϊκό για τους χρήστες.
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η υπέρβαση της κατανάλωσης ρεύματος να πληρώνεται μόνο με την τιμή των 0,0946 ευρώ ανά Kwh, ενώ με το σημερινό καθεστώς σε τυχόν υπέρβαση όλη η κατανάλωση χρεώνεται με την τιμή που πουλά η ΔΕΗ στο σύνολο των πελατών της.

Οι μισοί απολαμβάνουν, οι μισοί πληρώνουν

Οι δικαιούχοι μπορούν άμεσα να αυξηθούν από τις 650.000 σε 3.964.567, καθώς έχουν το εισοδηματικό κριτήριο των 12.000 ευρώ το χρόνο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων ανέρχεται σε 6.194.233 άτομα.
Δηλαδή οι 6 στους 10 φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ το χρόνο και επομένως δικαιούται να έχουν φθηνό Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Επίσης προκύπτει το συμπέρασμα ότι σχεδόν οι πέντε στους δέκα καταναλωτές της ΔΕΗ θα μπορούν να απολαμβάνουν το φθηνό Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, με τους υπόλοιπους πέντε να καλούνται να σηκώσουν το οικονομικό βάρος που θα προκύπτει από τη συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική.
Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, όπως και το κόστος των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) από το οποίο η ΔΕΗ πληρώνεται τη διαφορά της τιμής που δίνει στο τιμολόγιο του ΚΟΤ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης