Επιχειρήσεις

H ΠρομηθέαςGas προμηθεύει απευθείας με φυσικό αέριο Elpedison και Ήρωνα

H ΠρομηθέαςGas προμηθεύει απευθείας με φυσικό αέριο Elpedison και Ήρωνα
Η ΔΕΠΑ παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις 
Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου μετά και την κίνηση της ΠρομηθέαςGas  να προμηθεύσει απευθείας την Elpedison και τον Ήρωνα με ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ανατρέπουν τις ισορροπίες που επικρατούσαν μέχρι τώρα και δημιουργούν νέα δεδομένα για την ΔΕΠΑ, τόσο σε σχέση με το κόστος προμήθειας αερίου όσο και με την ανταγωνιστικότητα της.

Και τούτο διότι η ΔΕΠΑ προμηθεύεται φυσικό αέριο από την ρωσική Gazprom, σε τιμές προφανώς υψηλότερες απ΄ότι η Προμηθέας Gaz που ως γνωστόν αποτελεί κοινή εταιρεία (50%-50%) της ίδιας της Gazprom και του ομίλου Κοπελούζου.
Έτσι η κίνηση της απευθείας εισαγωγής αερίου από τον Προμηθεά, προκαλεί  ερωτήματα καθώς η Gazprom διαθέτει μακροχρόνια συμφωνία (μέχρι το 2026) με την ΔΕΠΑ και για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με το ρίσκο του ανταγωνισμού.
Κύκλοι της Elpedison, η οποία παραλαμβάνει 5.000 κ.μ. αερίου, σημείωναν ότι η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την σχετικά φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που προμηθεύτηκε  μέσω της δημοπρασίας ΝΟΜΕ, της δίνει την δυνατότητα να μειώσει το κόστος της και να "βγει" ανταγωνιστικότερα στην αγορά λιανική ρεύματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου από τους ιδιώτες προμηθευτές, είναι χαμηλότερη σε σχέση με αυτή της ΔΕΠΑ, τουλάχιστον κατά 50 σεντς ανά MWh, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η διαφορά μπορεί να φθάνει και τα 2 ευρώ ανά MWh.
Η ένταση του ανταγωνισμού στην προμήθεια φυσικού αερίου, προβληματίζει τη ΔΕΠΑ η οποία ωστόσο αναζητεί λύσεις τροποιώντας κατά το δυνατόν το μίγμα των προμηθευτών της, ώστε να διαμορφώσει ανταγωνιστικές τιμές.  
Αντιστοίχως οι εξελίξεις αυτές στην αγορά φυσικού αερίου προβληματίζουν και τη ΔΕΗ η οποία διεθέτει συμβόλαιο μακροπρόθεσμης προμήθειας από την ΔΕΠΑ και με την σειρά της κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε υψηλότερες τιμές αερίου σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η πρώτη κοινοπραξία που εισήγαγε απευθείας αέριο είναι η M&M των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη.


www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης