Επιχειρήσεις

Ρήγας: Όραμά μας να γίνει η Energean η κορυφαία εταιρεία της νοτιοανατολικής Μεσογείου

Ρήγας: Όραμά μας να γίνει η Energean η κορυφαία εταιρεία της νοτιοανατολικής Μεσογείου
«Έχουμε αποδείξει, ότι δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας και είμαστε σε θέση να ασχοληθούμε με πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος».
Το όραμα της διοίκησης της Energean Oil & Gas να γίνει η κορυφαία εταιρεία στον τομέα της εξόρυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, ανέπτυξε σε συνέντευξή του στο Oil & Gas Council ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής εταιρείας Μαθιός Ρήγας.
Ο κ. Ρήγας ανέφερε την πλούσια δραστηριότητα της εταιρείας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, δίνοντας έμφαση στις πρόσφατες άδειες έρευνας και εξόρυξης που πήρε σε Αίγυπτο και Μαυροβούνιο, καθώς και την εκμετάλλευση δύο «οικοπέδων» στην ΑΟΖ του Ισραήλ.
Τόνισε ακόμη, ότι η εταιρεία ότι η Energean Oil & Gas έχει επενδύσει μέχρι σήμερα περισσότερα από μισό δισ. δολάρια στον τομέα της εξόρυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα «πρωταρχικός στόχος μας για τους επόμενους 18 μήνες είναι να αναπτύξουμε τα πρόσφατα αποκτηθέντα πεδία Karish και Tanin στο Ισραήλ, παράλληλα με την αύξηση της παραγωγής από το πεδίο Πρίνος».
Παράλληλα όπως είπε «η εταιρεία προτίθεται να συνεχίσει να θέτει υποψηφιότητα για τα προγράμματα έρευνας για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Αδριατικής».
Όπως σημείωσε «πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη περιοχή, η οποία έχει την ίδια γεωλογία, όπως αποδεικνύεται και από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ιταλία, την Κροατία και την Αλβανία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Oil & Gas, η απόκτηση και η ανάπτυξη στα πεδία Karish και Tanin, ένα έργο ύψους 1 δισ. δολαρίων, παράλληλα με τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Αίγυπτο και την Κύπρο «θα ενθαρρύνει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να επενδύσουν σε μια περιοχή, που θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση και τη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες».
Τόνισε δε, ότι «η πώληση φυσικού αερίου σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά σημαντικής γεωπολιτικής σημασίας θα αυξήσει σίγουρα τα έσοδα της Energean, θα της προσδώσει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και θα τις δώσει τις ευκαιρίες για συμμετοχή σε περαιτέρω ελπιδοφόρα έργα».
Ερωτηθείς σχετικά με την εξασφάλιση σημαντικής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), τόνισε ότι «έχουμε μια ισχυρή μετοχική βάση, έχουμε αποδείξει την ικανότητά μας στην άντληση κεφαλαίων και είμαστε βέβαιοι επίσης για την ικανότητά μας να αναπτύξουμε τα δύο κοιτάσματα στα οποία έχουμε το 100%».
Συμπλήρωσε δε, ότι «το έργο στα πεδία Karish και Tanin είναι σημαντικό και σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί η συνεργασία με εξωτερικούς επενδυτές» .
«Μπορούμε επίσης να εξετάσουμε τις αγορές ομολόγων και άλλες ευκαιρίες χρηματοδότησης» είπε ακόμη ο κ. Ρήγας.
Ερωτηθείς ποιοι είναι οι λόγοι, που ένας επενδυτής πρέπει να αντιμετωπίσει την Energean ως έναν πολύτιμο και αξιόπιστο εταίρο, αναφέρθηκε στην χαμηλή παραγωγικότητα και τις εξαιρετικά μεγάλες δαπάνες που είχε το κοίτασμα του Πρίνου, πριν αποκτήσει η εταιρεία τις άδειες εκμετάλλευσης του και τόνισε ότι «σήμερα ο Πρίνος παράγει περισσότερα από 5.000 βαρέλια την ημέρα, με 30 εκατομμύρια βαρέλια απόθεμα 2P πετρελαίου και 28 εκατομμύρια βαρέλια 2C απόθεμα».
Υπογράμμισε ακόμη, ότι «η εταιρεία έχει προσελκύσει άμεσες επενδύσεις από τρίτους, αποκτώντας στρατηγικό μερίδιο της αγοράς το 2013, δηλαδή κατά την διάρκεια του χειρότερου δυνατού οικονομικού σκηνικού στην Ελλάδα».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «εξασφάλισε επίσης χρηματοδότηση από την ΕΤΑΑ, παρά την ύφεση στον τομέα της εξόρυξης και παραγωγής». ανάντη.
Ο κ. Ρήγας τόνισε ακόμη, ότι «η εταιρεία μετατρέπει σε πλεονέκτημα τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, εξασφαλίζοντας ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία σε πολύ καλούς όρους, με χαμηλό κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας».
Καταλήγοντας υπογράμμισε, ότι «έχουμε αποδείξει, ότι δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας και είμαστε σε θέση να ασχοληθούμε με πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης