Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επαφές της βρετανικής κυβέρνησης με Σαουδάραβες για εισαγωγή της Aramco στον LSE

tags :
Επαφές της βρετανικής κυβέρνησης με Σαουδάραβες για εισαγωγή της Aramco στον LSE
Η αρχική δημόσια προσφορά της Aramco είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο!
Ο διευθύνων σύμβουλος της Χρηματιστηριακής Αγοράς του Λονδίνου (London Stock Exchange, LSE), κ. Xavier Rolet, θα συνοδέψει την πρωθυπουργό Theresa May σε επαφές που θα έχει με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να βάλει τον LSE για τα καλά στο παιχνίδι για την αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco.
Η συνάντηση αναμένεται να γίνει σήμερα 4 Απριλίου 2017, στο Ριάντ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Από την πλευρά της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να συσφίξει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς της μεσανατολικής χώρας με τη Βρετανία, ενόψει και του Brexit.
Σημειώνεται ότι η η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Aramco είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και ο διεθνής ανταγωνισμός για την υψηλού κύρους IPO ξεφεύγει πλέον από τα συμβούλια και γίνεται δημόσιος.
Ο αγώνας διεκδίκησης έχει ξεκινήσει μεταξύ των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών, με τους σχολιαστές να κάνουν αναφορά σε πόλεις μεταξύ των οποίων το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Τορόντο και το Τόκιο- ως πιθανές τοποθεσίες για την IPO.

Εκτοξεύονται τα καθαρά κέρδη της Saudi Aramco μετά την περικοπή του φορολογικού συντελεστή

Αύξηση έως και 300% αναμένεται να καταγράψουν τα καθαρά κέρδη της κρατικής Saudi Aramco από το τρέχον έτος, μετά τη σημαντική μείωση του φορολογικού συντελεστή που αποφάσισε η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, όπως εκτιμά η Sanford C. Bernstein & Co.
Στόχος ήταν η κρατική εταιρεία «να συμβαδίσει με τα διεθνή πρότυπα», ενόψει της αρχικής δημόσιας προσφοράς.
Ο συντελεστής μειώθηκε δραστικά, από το 85%, στο 50%.
Η C. Bernstein & Co. αναμένει επίσης τα κέρδος ανά βαρέλι για την Aramco να φτάσει στα επίπεδα άλλων κολοσσών του ενεργειακού κλάδου, όπως η αμερικανική Exxon Mobil, ενώ ταυτόχρονα υπολογίζει την συνολική της αξία στα 1 με 1,5 τρισ. δολάρια, και όχι 2 τρισ. όπως υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία.
Βέβαια, οι αναφορές ότι η συνολική αξία της κρατικής πετρελαϊκής της Σαουδικής Αραβίας αγγίζει τα 2 τρισ. δολάρια, ίσως είναι υπερβολικές…
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg, νωρίτερα μέσα στο έτος, διευθύνοντες σύμβουλοι και οικονομικοί αναλυτές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποθέματα «μαύρου χρυσού», τα περιουσιακά στοιχεία, τη μελλοντική καταβολή φόρων κλπ, η αξία της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής του κόσμου, είναι υποπολλαπλάσια!
Η Aramco αποτιμάται στα 2 τρισ. δολάρια και με βάση την επικείμενη δημόσια προσφορά μετόχων το 2018, καθώς το 5% έχει σκοπό την προσέλκυση 100 δισ. δολαρίων.
Η σκωτσέζικη Wood Mackenzie υπολογίζει τη συνολική αξία της εταιρείας στα «μόλις» 400 δισ. δολάρια, ενώ ένας έτερος αναλυτής δήλωσε στο Bloomberg πως την υπολογίζει στα περίπου 500 δισ. δολάρια.
Άλλοι, και αυτοί υπό τον όρο της ανωνυμίας, έκαναν λόγο για συνολική αξία 1 τρισ. δολαρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες της κολοσσιαίας εταιρείας δεν περιορίζονται μόνο στην ενέργεια, καθώς σε αυτές περιλαμβάνεται το κτίσιμο νοσοκομείων, σχολείων και σταδίων.

Πηγή:www.bankingnews.gr    
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης