Επιχειρήσεις

Τι είπε ο Σταθάκης για τον πρόεδρο της ΔΕΗ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

Τι είπε ο Σταθάκης για τον πρόεδρο της ΔΕΗ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι όποιες κριτικές απόψεις της διοίκησης της ΔΕΗ στις απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, είναι μέρος μιας θεσμικής διαδικασίας.
Το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στη Δυτική Μακεδονία, όπου επισκέφθηκε μονάδες και ορυχεία της ΔΕΗ, ενώ ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και όλα αυτά χωρίς να συνοδεύεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη, έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων και εικασιών.
Όπως ήταν φυσικό το θέμα ετέθη εμμέσως πλην σαφώς από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο υπουργός απάντησε αναλυτικά οριοθετώντας τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη διοίκηση της ΔΕΗ και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να διορίζει τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καθορίζει και τη στρατηγική της.
Μάλιστα ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι όποιες κριτικές απόψεις της διοίκησης της ΔΕΗ στις απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, είναι μέρος μιας θεσμικής διαδικασίας.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε αναλυτικά τι είπε ο υπουργός.      
«Η σχέση μας με τη ΔΕΗ ήταν, είναι και παραμένει λεπτή. Η κυβέρνηση δεν καθοδηγεί τη ΔΕΗ. Η κυβέρνηση έχει μία θεσμική σχέση, νομοθετεί πράγματα που αφορούν και τη ΔΕΗ, ορίζει τη διοίκηση λόγω του ότι είναι ο βασικός μέτοχος, αλλά δεν καθορίζει την πολιτική της ΔΕΗ σε πάρα πολλά πράγματα κι αυτό πρέπει να είναι σαφές: ότι υπάρχει μία διαφορά και πρέπει να είναι σεβαστή αυτή διαφορά.
Η κάθε διοίκηση της ΔΕΗ οφείλει, κι αυτό κάνει, να έχει μία δική της διαμόρφωση στρατηγικής που θεωρεί ότι εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες και τους στόχους της επιχείρησης και αυτή τη διάκριση πρέπει να τη σεβαστούμε όλοι.
Κρίνεται η ΔΕΗ, κρίνει τη Διοίκηση, κρίνεται από το Βασικό Μέτοχο στο τέλος της ημέρας αν τα έκανε σωστά ή όχι, αλλά δε θέλω να ανοίξουμε ένα κεφάλαιο, γιατί προφανώς υπάρχουν πολλά σημεία κριτικής αν η ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια  στο πλαίσιο μίας αναπόδραστης προσαρμογής που έπρεπε να κάνει σε ένα ενεργειακό κλάδο που αλλάζει και σε μία ενεργειακή αγορά που αλλάζει.
Ανοίγω παρένθεση: είναι δεδομένο ότι αλλάζει πολύ ο τρόπος λειτουργίας από το ‘18, ότι έχουμε συμφωνήσει ότι αυτό μπορεί να αποβεί και θετικό, να είναι μια θετική εξέλιξη κι ως Κυβέρνηση προωθούμε την εισαγωγή αυτού του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμο και για τους παίκτες της αγοράς και πρώτα και κύρια για τη ΔΕΗ και φυσικά για τους καταναλωτές.
Άρα η θέση μας σε σχέση με τη ΔΕΗ –κι απαντώ και στον φίλο μας τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ -…
Άρα οι επισκέψεις… δε θεωρώ ότι πρέπει να συνοδεύομαι από τον Πρόεδρο της ΔΕΗ.
Είναι σαφείς οι θέσεις της Διοίκησης. Τις διατυπώνει ευθέως.
Σε πολλές περιπτώσεις είναι και κριτικές απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι μέρος μια διαδικασίας θεσμικής και καλό να είναι να ξέρουμε ότι προφανώς μπορεί να υπάρχουν διαφορές αλλά σε αυτό δεν συντρέχει λόγος στο να θιγεί με οποιοδήποτε τρόπο η σκληρή αυτονομία που έχει η ΔΕΗ
ως οργανισμός, ως Επιχείρηση και το ρόλο που παίζει στην Εθνική οικονομία.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης