Επιχειρήσεις

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν στην ενέργεια; - Γιατί πολλές εταιρίες είναι εκτός στόχων;

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν στην ενέργεια; - Γιατί πολλές εταιρίες είναι εκτός στόχων;
Λόγω των καθυστερήσεων από πλευράς κράτους και την έλλειψη χρηματοδότησης πολλές εταιρείες βρίσκονται κάτω από τον στόχο που έχουν θέσει.
Με αργούς ρυθμούς προχωρά η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα και στο παρελθόν λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων από την πλευρά του κράτους, ανάγκασε αρκετές εταιρείες να στραφούν στο εξωτερικό.
Λόγω των καθυστερήσεων από πλευράς κράτους, αλλά και καθυστερήσεων που έχουν να κάνουν με την πορεία της εγχώριας οικονομίας και την έλλειψη χρηματοδότησης πολλές εταιρείες βρίσκονται κάτω από τον στόχο που έχουν θέσει.
Την ίδια αυξάνουν δυναμικά την παρουσία τους οι ιδιώτες στην λιανική αγορά ενέργειας κατέχοντας πλέον ποσοστό 9,72% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου έναντι 5,37% στο αντίστοιχο περσινό.
Ωστόσο, και εδώ, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από την αδύναμη πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στο πρώτο εξάμηνο η κατανάλωση κατέγραψε μείωση 2,6% παρά την ισχυρή επίδοση τον Ιούνιο (+14,6%) που συνδέεται κυρίως με την εξέλιξη των κλιματολογικών συνθηκών.
Όσον αφορά στο μείγμα παραγωγής, οι μειωμένες τιμές φυσικού αερίου συντέλεσαν στην αύξηση της συμμετοχής των μονάδων που χρησιμοποιούν το εν λόγω καύσιμο και την αντίστοιχη μείωση της παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων.
Από πλευράς εισηγμένων σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου, η πορεία τους στον κλάδο αυτό έχει ως εξής:
Οι δραστηριότητες στους κλάδους της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου των ΕΛΠΕ αφορούν τις συμμετοχές του ομίλου στις ELPEDISON BV (50% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., 50% EDISON) και ΔΕΠΑ Α.Ε. (35% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε, 65% Ελληνικό Δημόσιο) αντίστοιχα.
Τα αρνητικά αποτελέσματα της ELPEDISON BV για το πρώτο εξάμηνο του 2016, παρά την ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα του Συστήματος λόγω χαμηλού κόστους πρώτης ύλης και μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, οφείλονται κυρίως στην έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου αποζημίωσης της εγκατεστημένης ισχύος των παραγωγών μέχρι και τον Απρίλιο.
Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας στις πωλήσεις λιανικής βαίνει διαρκώς αυξημένο.
Το Μάιο 2016, τέθηκε σε εφαρμογή ο «Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας» με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλούς μετάβασης σε ένα μόνιμο σχήμα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα, υπό το νέο αυτό Μηχανισμό θα καταβάλλεται σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ποσό αποζημίωσης σε αντάλλαγμα για τη διαθεσιμότητά τους προς παροχή της «υπηρεσίας ευελιξίας» στο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, λόγω της αρνητικής απόφασης της διαιτησίας με την BOTAS, η οποία αφορά το έτος 2015 αλλά λογίστηκε από τον Όμιλο στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.
Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου ανήλθε στα 7 εκατ., με αύξηση όγκων λόγω ζήτησης από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. ¬
Τα EBITDA της Elpedison διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ., λόγω αυξημένης παραγωγής.
Η Μυτιληναίος, διαθέτοντας 1,2 GW σε λειτουργία, έχει εδραιώσει τη θέση του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού ενέργειας και έχει διασφαλίσει το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται, ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα από την αναμενόμενη πλήρη απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή μετάβαση σε ένα πιο ανταγωνιστικό μοντέλο αγοράς.
Το 2016 αποτελεί σημείο καμπής για τον Τομέα Ενέργειας καθώς η μείωση των τιμών του ΦΑ ενισχύει δραστικά την ανταγωνιστικότητα των μονάδων του Ομίλου. Η PROTERGIA αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει το μερίδιο που κατέχει στη λιανική αγορά ενώ η πρόσφατη συμφωνία με την COSMOTE αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση στο επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της PROTERGIA για ιδιώτες και επαγγελματίες διατίθενται πλέον από τον Ιούλιο του 2016 και μέσα από το δίκτυο καταστημάτων COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Με αυτή τη συμφωνία, δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, ο Όμιλος ΟΤΕ και ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, εγκαινιάζουν μία στρατηγική συνεργασία στο χώρο της λιανικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η PROTERGIA ενισχύει το δίκτυο σημείων πώλησης και προώθησης των προϊόντων της, καθώς αυτά θα διατίθενται μέσα από περισσότερα από 450 καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ σε όλη την Ελλάδα.
Στο εξάμηνο από συνολικές πωλήσεις 694,8 εκατ. ευρώ, ο τομέας παραγωγή και εμπορία ενέργειας συνεισέφερε τα 155,4 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δραστηριοποιούμενος στον χώρο της Ενέργειας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 αποτελεί έναν εκ των πρωταγωνιστών τόσο στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ) μέσω του ομίλου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όσο και στην θερμικά παραγόμενη ενέργεια, μέσω της «ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική ΑΕ» και της ΗΡΩΝ ΙΙ.
α) Παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ο Όμιλος, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία 738 ΜW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έχει εγκαταστήσει 468 MW στη Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στην Βουλγαρία.
Επιπλέον, διαθέτει στο στάδιο υλοποίησης ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ 242 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συνολικά η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 980 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική.
Οι πωλήσεις από την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανήλθαν σε 66,5 εκατ. ευρώ, έναντι 66,8 εκατ. ευρώ το 2015 σημειώνοντας οριακή μείωση, ενώ τα EBITDA της περιόδου διαμορφώθηκαν στα 47,3 εκατ. ευρώ, έναντι 47,9 εκατ. το 2015 σημειώνοντας οριακή μείωση.
Η μείωση των εσόδων επηρεάσθηκε δυσμενώς από τις εξαιρετικά χαμηλές ανεμολογικές συνθήκες κατά το Β’ τρίμηνο του 2016, οι οποίες αποκλίνουν από τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της εταιρείας.
Οι επενδύσεις του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανήλθαν σε 69,5 εκατ. ευρώ κατά το Α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
β) Παραγωγή ηλεκτρισμού από θερμικές πηγές ενέργειας – Πώληση ηλεκτρικής ενέργειας
Στον τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού από θερμικές πηγές ενέργειας, το Α’ εξάμηνο του 2016, συνεχίστηκε η λειτουργία της Θερμοηλεκτρικής Μονάδας ισχύος 435 MW, καθώς και της μικρότερης μονάδας ισχύος 147 MW στη Βοιωτία.
Ο τομέας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποίησε έσοδα 16,4 εκατ. ευρώ, έναντι 12,8 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 28,1%.
Τα EBITDA του κλάδου ανήλθαν σε 0,3 εκατ. ευρώ, έναντι - 0,1 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάκτωρ διαθέτει:
Αιολικά: Το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟ∆ΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ και των θυγατρικών της ανήλθε στις 30.06.2016 σε 208 MW (14 αιολικά 1, υδροηλεκτρικό και 1 φωτοβολταϊκό πάρκο) ενώ σε φάση κατασκευής βρίσκονται αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 57 MW.
Επιπλέον, 775 MW έργων ΑΠΕ (κυρίως Αιολικά Πάρκα) βρίσκονται σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Ο κύκλος εργασιών του κλάδου των αιολικών πάρκων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 22,1 εκατ. έναντι 19,2 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 παρουσιάζοντας αύξηση 15,4% εξαιτίας της αυξημένης ισχύος που τέθηκε σε λειτουργία.
Τα κέρδη μετά από φόρους ήταν 5,8 εκατ. ευρώ, έναντι 4,7 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Οι προοπτικές για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟ∆ΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ παραμένουν θετικές µε κύρια προτεραιότητα την ολοκλήρωση των υπό κατασκευή αιολικών πάρκων δυναμικότητας 57MW (Αιολικό πάρκο στη θέση Λύρκειο, εγκατεστηµένης ισχύος 39,6 MW στα όρια της Π.Ε. Αργολίδας και Αρκαδίας και Αιολικό πάρκο στη θέση Καλογεροβούνι – Πούλος εγκατεστηµένης ισχύος 17,1 MW, στις νότιες παρυφές του ορεινού όγκου Πάρνωνα, στην Π.Ε. Λακωνίας).
Θερµοηλεκτρικοί σταθµοί: Τα έσοδα της ELPEDISON κατά το πρώτο εξάµηνο του 2016 ανήλθαν σε 136,8 εκατ. έναντι 68,4 εκατ. παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου λόγω αυξηµένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και αυξηµένου κύκλου εργασιών του τοµέα εµπορίας.
Σε επίπεδο αποτελεσµάτων εκµετάλλευσης προέκυψαν ζηµιές 1,0 εκατ. έναντι ζηµιών 14,2 εκατ. πέρυσι.
Οι πωλήσεις της Καράτζη από παραγωγή ενέργειας (φωτοβολταϊκά) ανήλθαν στα 3,19 εκατ. ευρώ από 2,97 εκατ. ευρώ με τον συνολικό τζίρο να είναι πάνω από τα 43 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες (αυξημένη ηλιοφάνεια).
Ο όμιλος J&P Άβαξ συμμετέχει με 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της VOLTERRA AE, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη έργων με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως από ΑΠΕ, προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην λιανική αγορά και χονδρική αγορά στο διασυνοριακό σύστημα (εισαγωγές-εξαγωγές) κυρίως μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας και Βαλκανικών χωρών.
Διαθέτει χαρτοφυλάκιο 461 MW σε έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Εντός του Β’ εξαμήνου του 2016 θα αρχίσει η κατασκευή αιολικού πάρκου 16MW.
Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διαγωνισμών για την κατασκευή αιολικού πάρκου 43 MW του οποίου η κατασκευή θα αρχίσει εντός του 2017.
Στο τελικό στάδιο ωρίμανσης βρίσκονται επίσης 60MW αιολικών πάρκων, καθώς και 2,7 MW φωτοβολταϊκών πάρκων.
Η ολοκλήρωση εγκατάστασης του σημερινού χαρτοφυλακίου έργων, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, κυρίως από πλευράς χρηματοδότησης, είναι πιθανόν να υλοποιηθεί έως το 2021.
Η Quest μέσω της Quest Ενεργειακή Κτηματική λειτουργεί μέσω θυγατρικών της σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στοιχεία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 18,2ΜW.
Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει μέσω θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών, άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συνολικής ισχύος 175MW σε διάφορες φάσεις της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Στο εξάμηνο από τζίρο 185,8 εκατ. ευρώ συνολικά, μέσω ΑΠΕ ο όμιλος έκανε πωλήσεις 3,8 εκατ. ευρώ και πέτυχε κέρδη προ φόρων 2,9 εκατ. ευρώ με τα συνολικά να ανέρχονται στα 8,2 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος Βιοκαρπέτ μέσα στα πλαίσια της επέκτασης των δραστηριοτήτων του έχει εκπονήσει μελέτες για την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων:
Η θυγατρική ΕΞΑΛΚΟ ΑΕ αναμένει την έγκριση και άλλων τριών φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 1400 KW.
Επίσης στα πλαίσια της περαιτέρω επέκτασης στην Πράσινη Ενέργεια έχει υποβάλλει στην Ρ.Α.Ε αίτημα για την δημιουργία ενός νέου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 3000 KW στην περιοχή του Δήμου Τεμπών Λάρισας.
Τέλος η μητρική εταιρία έχει υποβάλλει αίτημα στην Ρ.Α.Ε για την δημιουργία ενός νέου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 4000 KW στην περιοχή Κουλουρίου του Δήμου Λάρισας.
Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση όλων των ανωτέρω ο Όμιλος θα διαθέτει φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 11.900 KW περίπου.
Όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις αυτές θα προσθέσουν σταδιακά σημαντικά έσοδα από μία νέα δραστηριότητα.
Σήμερα πραγματοποιεί ένα πολύ μικρό μέρος των πωλήσεων του ο όμιλος από τον ενεργειακό κλάδο.
Η Κλουκίνας-Λάππας είχε τζίρο από την ενεργειακή δραστηριότητα 652 χιλ. ευρώ έναντι 646 χιλ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 349 χιλ. ευρώ από 534 χιλ. ευρώ Διαθέτει υδροηλεκτρικό 2,5MW.
Τέλος η Πλαστικά Κρήτης έχει εγκαταστήσει στην ανατολική Κρήτη αιολικό πάρκο ισχύος 12 MW και φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 340 KW για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την εταιρεία οι μονάδες διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα, το ανταγωνιστικότερο κόστος ενέργειας για την επιχείρηση.

Πηγή www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης