Επιχειρήσεις

Το κοινοπρακτικό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ εγκρίνει σήμερα 30/3 το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ - Οι τρεις σκληροί όροι

Το κοινοπρακτικό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ εγκρίνει σήμερα 30/3 το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ - Οι τρεις σκληροί όροι
Για την εξασφάλιση του δανείου, το οποίο ουσιαστικά «κρατά εν ζωή» την επιχείρηση, η ΔΕΗ αποδέχθηκε και τους τρεις όρους που έθεσαν οι πιστώτριες τράπεζες
Την ίδια ώρα που πολιτικοί και συνδικαλιστές υπερθεματίζουν για τη διάσωση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε μια δανειακή σύμβαση με τις Τράπεζες με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους για να διασφαλίσει βραχυχρόνια χρηματοδότηση και να διασωθεί προσωρινά από το οικονομικό αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί ως δημόσια επιχείρηση που σηκώνει τα βάρη και τα αδιέξοδα των χρόνιων στρεβλώσεων της απελευθερωμένης αγοράς.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ καλείται σήμερα 30/3 να εγκρίνει την σύμβαση με τις συστημικές τράπεζες για την έκδοση του ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ που διαπραγματεύεται από τις αρχές του έτους προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ισόποσης αξίας ομόλογο που λήγει τον Μάιο.
Για να ανοίξουν οι τράπεζες νέα γραμμή χρηματοδότησης προς τη ΔΕΗ, η επιχείρηση υποχρεώθηκε να συναινέσει στους εξής όρους:
•    Την εκχώρηση στις Τράπεζες συμβάσεων με πελάτες της συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το ύψος του δανείου. Προκειμένου μάλιστα οι Τράπεζες να διασφαλίσουν τα έσοδα από τις εν λόγω συμβάσεις, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό (escrow account) στον οποίο και θα κατατίθενται.
•    Την επιστροφή 25 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ του νέου κοινοπρακτικού μέσα στο 2017. Αρχικά οι Τράπεζες ζητούσαν επιστροφή 50 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017.
•    Σε επιτόκιο δανείου 5,8%. Πρόκειται επιτόκιο που για τα δεδομένα της ΔΕΗ  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και χαμηλό, δεδομένου ότι η απόδοση του ομολόγου που λήγει το  2019 διαμορφώνεται στο 19% περίπου. Ωστόσο είναι υψηλό σε σχέση με το κόστος δανεισμού που έχουν υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα  το ομόλογο του ΟΠΑΠ που εκδόθηκε πρόσφατα έχει  κουπόνι 3,5%.
Με αυτούς τους όρους θα ανοίξει η νέα γραμμή χρηματοδότησης για τη ΔΕΗ που θα επιτρέψει την αποπληρωμή του ομολόγου του Μαϊου.
Από εκεί και πέρα η ΔΕΗ στηρίζει την ενίσχυση της ρευστότητάς της από τα έσοδα της διάθεσης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid, ύψους 320 εκατ. ευρώ και τα έσοδα ύψους 330 εκατ. ευρώ από την διάθεση ποσοστού 25% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρία Ενεργειακή Συμμετοχών με βασικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο.
Εάν τα χρήματα αυτά δεν φτάσουν στα ταμεία της ΔΕΗ μέχρι τον Μάιο τότε, το ενδεχόμενο η επιχείρηση να μην μπορεί να καταβάλλει ακόμη και την μισθοδοσία των υπαλλήλων της τον Ιούνιο είναι πολύ πιθανό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης