Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σκουρλέτης: Στημένος ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ

Σκουρλέτης: Στημένος ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ
Ο κ. Σκουρλέτης κατήγγειλε πως στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία, κάνοντας λόγο για «βαποράκια συμφερόντων».
Στημένο αποκάλεσε το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση μέρους των μονάδων της ΔΕΗ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ένας διαγωνισμός είναι στημένος, όταν σε αναγκάζουν να πουλάς σώνει και καλά μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2018, σαν να παίζεις χαρτιά και να σου έχουν πει εξαρχής, ότι το πρωί θα έχεις χάσει τα μισά σου λεφτά».
Ο κ. Σκουρλέτης κατήγγειλε μάλιστα πως στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία, κάνοντας λόγο για «βαποράκια συμφερόντων».
Ωστόσο έσπευσε να πει ότι «δεν μπορεί να το αποδείξω αυτό, αλλά είναι πολιτική εκτίμηση».
Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ως ιδεοληψία και δογματισμό την πώληση της ΔΕΗ όσο – όσο, εκφράζοντας φόβους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Τα υδροηλεκτρικά έχουν βγει έξω, αλλά με αυτά που έχουμε δει, δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να ξαναμπούν» είπε και συμπλήρωσε ότι «στην πρώτη αξιολόγηση δεν είχε τεθεί θέμα, το είπαν και οι ίδιοι θεσμοί».
Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι ο διάδοχός του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είναι εξαίρετος στα καθήκοντά του, με τον ίδιο ωστόσο να δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις στα ενεργειακά, λέγοντας με νόημα ότι «κάθε προηγούμενη ταυτότητα παραμένει, δεν απαλείφεται».
Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε αδιανόητο να πουληθεί το 40% των μονάδων της ΔΕΗ για 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι δογματικός απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζοντας ότι αυτές πρέπει να γίνονται «μέσα από δικό μας σχεδιασμό και όχι επιβαλλόμενο».
Σημείωσε δε ότι η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι «αγωνιζόμαστε για ισχυρή δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, με καλύπτει» και συμπλήρωσε ότι «το τι θα γίνει, θα το δούμε».
Επίσης είπε, ότι είχε και την Τρίτη κατ’ ιδίαν επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.
Παρόλα αυτά, ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε, ότι σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις, γιατί όπως είπε, έτσι έχει γαλουχηθεί.
«Το θέμα για εμένα δεν είναι ατομικό, αυτή την στιγμή λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις, να λειάνω την απόφαση προσπαθώ, σε κάθε περίπτωση πάντως προηγείται η τελική συλλογική στάση» είπε.
Επιτέθηκε δε στη ΝΔ, λέγοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε, ότι το 66% της ΔΕΗ έπρεπε να περάσει σε ιδιώτες, αλλά αυτό δεν ήταν άνοιγμα» και πρόσθεσε ότι «εμείς λέγαμε, ότι το δίκτυο έπρεπε να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο, πείσαμε τους θεσμούς και οι Κινέζοι (State Grid) αγόρασαν το 24% του ΑΔΜΗΕ αντί 376 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για την πιο πετυχημένη μερική ιδιωτικοποίηση».
Ο κ. Σκουρλέτης είπε ακόμη, ότι «θα είναι αποτυχία να οδηγηθούμε σε τέταρτο μνημόνιο» όσον αφορά τη συμφωνία με τους δανειστές.
«Να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο για να βγούμε έξω από το μνημόνιο.
Υπάρχει χρόνος, αρκεί τα μέτρα να λειτουργήσουν με τον κανόνα της λογικής», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι το ΔΝΤ «έχει βγει μπροστά».
Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην οικονομία, αποδίδοντάς τα και στο υφεσιακό μείγμα των υφιστάμενων μέτρων, προσθέτοντας πως το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν πρέπει να οδηγεί σε νέα ύφεση, γιατί τότε και η συμφωνία αυτή καθαυτή θα είναι αρνητική.
«Ο λόγος της καθυστέρησης δεν οφείλεται στην κυβέρνηση, αλλά στην πλευρά των δανειστών» επέμεινε.
Ο Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε δε την εκτίμηση πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήθελε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, καθώς προέρχονται από συγγενείς χώρους.
«Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνωμοτήσει οι πάντες, εγχώριες και ξένες δυνάμεις - και τα ΜΜΕ.
Ενοχλεί που υπάρχει κυβέρνηση της Αριστεράς σε μια μικρή χώρα» υποστήριξε.

Αρχική δημοσίευση: 29/03/2017 10:03

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης