Επιχειρήσεις

Διαδικασίες fast track και ελάχιστο τίμημα 400 εκατ. ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ προτείνει η ολλανδική Gasunie

Διαδικασίες fast track και ελάχιστο τίμημα 400 εκατ. ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ προτείνει η ολλανδική Gasunie
Μάλιστα οι Ολλανδοί θέλουν στην επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών να υπάρξει όρος με τις συγκεκριμένες προβλέψεις
Τη λήξη του μεταξύ τους προσυμφώνου για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ γνωστοποίησαν χθες με επιστολή τους προς τη Socar τα ΕΛΠΕ.
Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης επικύρωσης της σχετικής συμφωνίας που είχε πάρει η γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ το 2013 και αποτελεί το πρώτο βήμα για την συνέχιση της διαδικασίας του νέου διαγωνισμού που έχει εξαγγείλει το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Ο νέος διαγωνισμός ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, δεν θεωρείται ο μοναδικός δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και το θέμα παραμένει ανοιχτό μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η σχετική εκτίμηση στηρίζεται στο ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από τον Ολλανδό διαχειριστή Gasunie για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ.
Η πλευρά των Ολλανδών φαίνεται να έχει μεταφέρει στην κυβέρνηση πρόταση να μπει στη συμφωνία με τους πιστωτές όρος που θα προβλέπει την δυνατότητα πώλησης με διαδικασίες fast track, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ευρωπαίος Διαχειριστής που θα προσφέρει κατ’ ελάχιστον τίμημα 400 εκατ. ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ.
Κυβερνητικές πηγές δεν διαψεύδουν το ενδιαφέρον των Ολλανδών, τονίζουν ωστόσο ότι η διαδικασία που προτείνεται για εξαγορά στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού που ανέδειξε πλειοδότη την Socar, παρουσιάζει νομικά προβλήματα.
H ολλανδική εταιρία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει επαναφέρει το ενδιαφέρον της με νέα επιστολή προς τις ελληνικές αρχές και μετά την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα συνδράμει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου διαγωνισμού.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης