Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Deal 2,8 δις. δολ. στη Μοζαμβίκη για Exxon Mobil και Eni

tags :
Deal 2,8 δις. δολ. στη Μοζαμβίκη για Exxon Mobil και Eni
Η Exxon Mobil εξαγοράζει το 25% υπεράκτιου project φυσικού αερίου της Eni 
Η Exxon Mobil Corp ανακοίνωσε σήμερα  Πέμπτη 9/3/2017 ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά του  25% υπεράκτιου project φυσικού αερίου στην Μοζαμβίκη, από την ιταλική Eni έναντι 2,8 δις δολ. το οποίο θα καταβληθεί σε μετρητά.
Η Eni θα συνεχίσει να ηγείται του  έργου στην εξέδρα  υγροποιημένου φυσικού αερίου και σε όλα τα  μπλόκ εξερεύνησης και παραγωγής  στην περιοχή 4, ενώ η Exxon θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου στην ξηρά.
Η Eni πούλησε το 20% της άδειας λειτουργίας του Χώρου 4 στην κινεζική  CNPC έναντι $ 4,2 δις. δολ. το 2013, αλλά οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει πάνω από 50%  από τότε.
Η Eni, η οποία λειτουργεί στην περιοχή  4, κατέχει σήμερα 50%  έμμεση συμμετοχή στο μπλοκ  που περιλαμβάνεται στο  71,4% που έχει στην κατοχή της η Eni Ανατολική Αφρική.Η Galp Energia, KOGAS και κρατική εταιρεία ενέργειας της Μοζαμβίκης ENH, κατέχουν το 10 %.
Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, Eni και Exxon θα κατέχoυν η κάθε μία από 35,7% των μετοχών της Eni Ανατολική Αφρική, ενώ η CNPC θα κατέχει το 28,6 %.
Τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν από την Eni στη Μοζαμβίκη χρειάζονται μεγάλες εγκαταστάσεις  για την εξόρυξη υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και η εγγύτητα της Ανατολικής Αφρικής με τις αγορές της Ασίας  και της Μέσης Ανατολής ανάπτυξης θα μπορούσαν να κάνουν το έργο  εξαιρετικά προσοδοφόρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης