Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

AΔΜΗΕ: Το νέο αγκάθι για την Διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

AΔΜΗΕ: Το νέο αγκάθι για την Διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς
Ακόμη και αν η διαδικασία έχει θετική κατάληξη προβλέπεται χρονοβόρα και σίγουρα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει οι πιστωτές για την ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης
Η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ απ’ τη ΡΑΕ και ακολούθως η έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προβάλλει ως το μεγαλύτερο ερωτηματικό για την ολοκλήρωση του πολύπλοκου σχεδίου απόσχισής του από τη ΔΕΗ, την ίδια στιγμή που οι θεσμοί θέτουν επιτακτικά το θέμα του χρονοδιαγράμματος και ζητούν από τον υπουργείου Ενέργειας στοιχεία που να στοιχειοθετούν την επίτευξή τους.
Οι ανησυχίες σε σχέση με την  πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς με τη συμμετοχή της κινεζικής State Grid σε ποσοστό 24% πηγάζουν από τις προϋποθέσεις που θέτει το τρίτο ενεργειακό πακέτο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για την είσοδο εταιριών από τρίτες χώρες σε ενεργειακά δίκτυα της Ευρώπης.
Η περίπτωση της State Grid εμπίπτει στην κατηγορία της Socar και του ΔΕΣΦΑ, για την έγκριση της οποίας η ΕΕ ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα περί επιπτώσεων στον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά φυσικού αερίου, η οποία αν και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αποτέλεσε το βασικό παράγοντα του ναυαγίου της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
Αν και το ποσοστό που η State Grid θα κατέχει στον ΑΔΜΗΕ περιορίζεται στο 24%, πολύ κάτω δηλαδή από το 49% που έθεσε η Κομισιόν ως όριο συμμετοχής της Socar στο ΔΕΣΦΑ για να εγκρίνει την πώληση, η παράμετρος που καθιστά αμφίβολη την έγκριση της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ συνδέεται με τη συμμετοχή της στο μάνατζμεντ του ελληνικού Διαχειριστή Συστήματος.
Αυτοί που γνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, θυμίζουν ότι η Κομισιόν είχε επιπλέον απαιτήσει για την Socar συμμετοχή παθητικού επενδυτή στο ΔΕΣΦΑ, που σημαίνει κανένα δικαίωμα στο μάνατζμεντ.
Με αυτά τα ερωτηματικά, η ΡΑΕ «τρέχει» αυτό το διάστημα τη διαδικασία της πιστοποίησης με στόχο την ολοκλήρωσή της μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Αμέσως μετά, η πιστοποίηση θα σταλθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου θα πρέπει να απαντήσει σε διάστημα 90 ημερών εάν την εγκρίνει ή όχι.
Τα θέματα που η ΡΑΕ διερευνά προκειμένου να δώσει την πιστοποίηση, είναι το κατά πόσο η State Grid δραστηριοποιείται ή ίδια ή μέσω συμμετοχών σε δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και πιθανή συμμετοχή σε άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα, που θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν η διαδικασία έχει θετική κατάληξη προβλέπεται χρονοβόρα και σίγουρα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει οι πιστωτές για την ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για πιθανή ενεργοποίηση της ρήτρας του μνημονίου για πώληση 100% του ΑΔΜΗΕ μέσα στο 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης