Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΔΔΗΕ: Πιλοτικός διαγωνισμός για 180.000 «έξυπνους μετρητές» χωρίς τη CMEC

ΔΕΔΔΗΕ: Πιλοτικός διαγωνισμός για 180.000 «έξυπνους μετρητές» χωρίς τη CMEC
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2014, μετά από διαβούλευση που είχε ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2013.
Η χθεσινή ανακοίνωση από τη ΔΕΗ και την κινεζική CMEC για την στρατηγική  συνεργασία των δύο εταιρειών με στόχο την ανάληψη μεγάλων έργων κατασκευής θερμικών και υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού στη γειτονιά της Ελλάδας, δημιούργησε θετικές εντυπώσεις.
Η ΔΕΗ που πιέζεται στο εσωτερικό λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, αναζητεί διέξοδο στο εξωτερικό έχοντας στο πλάι της έναν ισχυρό σύμμαχο.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε επίσης η αναφορά του πρόεδρου της CMEC για την πρόθεση της εταιρείας του να δημιουργήσει βιομηχανική μονάδα παραγωγής «έξυπνων μετρητών» στην Ελλάδα με συνεταίρο τη ΔΕΗ.
Και έχει ενδιαφέρον αυτή η πρόταση για δυο λόγους:
Πρώτον, γιατί στην Ελλάδα της κρίσης το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη παραγωγικών επενδύσεων και το σχέδιο της CMEC καλύπτει αυτό ακριβώς το αιτούμενο της ελληνικής οικονομίας.
Ο δεύτερος λόγος που η πρόταση έχει ενδιαφέρον, αλλά προκαλεί και κάποια ερωτηματικά, είναι το σχέδιο και ταυτόχρονα η υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της ΕΕ να αντικαταστήσει το σύνολο των μετρητών του ρεύματος (δηλαδή τα ρολόγια της ΔΕΗ) με νέους σύγχρονης τεχνολογίας. Τους λεγόμενους «έξυπνους μετρητές» που θα παρέχουν ευελιξία τόσο στους τελικούς χρήστες της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και κυρίως στο δίκτυο, στις εταιρείες παραγωγής και στις εταιρείες προμήθειας.
Για να αντικατασταθούν τα 7,5 εκατομμύρια μετρητών της ΔΕΗ υπολογίζεται ότι απαιτείται άνω του 1 δις ευρώ.
Μάλιστα στο παρελθόν είχε συζητηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου μέσω του ΕΣΠΑ.
Προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι και κυρίως να επιλεγεί η τεχνολογία των έξυπνων μετρητών που θα εγκατασταθούν στην ελληνική αγορά, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ ένα πιλοτικός διαγωνισμός για την αντικατάσταση 180.000 σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ένας διαγωνισμός που μόνο με το… γεφύρι της Άρτας μπορεί να παρομοιαστεί αφού προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2014, μετά από διαβούλευση που είχε ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2013.
Τον Οκτώβριο του 2015 υποβλήθηκαν τρεις προσφορές από τα εξής σχήματα: ΟΤΕ-Intrakat- Intrasoft International,  Intracom Telecom και  Microdata-CMEC.
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα το Σεπτέμβριο του 2016 η κοινοπραξία της CMEC με την Microdata, «κόπηκε» από το διαγωνισμό, διότι σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος της ήταν ανεπαρκής, λόγω ελλείψεων που συμπληρώθηκαν εκ των υστέρων με επιστολές.
Με βάση αυτά τα δεδομένα το ερώτημα που τίθεται πλέον, μετά και την πρόταση για τη δημιουργία βιομηχανίας παραγωγής κινέζικων μετρητών στην Ελλάδα είναι τι θα γίνει με τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ;
Θα ακυρωθεί ή μήπως θα επιλεγεί η λύση της εγκατάστασης διαφόρων τύπων και τεχνολογιών «έξυπνων μετρητών»;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης