Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H Exxon Mobil εγκαταλείπει κοιτάσματα με αποθέματα άνω των 4,3 δισ. βαρελιών

H Exxon Mobil εγκαταλείπει κοιτάσματα με αποθέματα άνω των 4,3 δισ. βαρελιών
Στην έκθεσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο αμερικανικός κολοσσός αναφέρει, ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το 2016 καθιστούν την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κοιτασμάτων οικονομικά ασύμφορη.
Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil προχώρησε στην μεγαλύτερη μείωση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων του υδρογονανθράκων στην σύγχρονη ιστορία του κατά 19%, σύμφωνα με την έκθεση που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία διέγραψε από την τελευταία έκθεσή της τα αποδεδειγμένα αποθέματα του κοιτάσματος αμμώδους πετρελαίου Kearl στον δυτικό Καναδά ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 16 δισ. δολάρια.
Ακόμη, η Exxon Mobil αφαίρεσε από την έκθεσή της προηγούμενα αναφερθέντα αποδεδειγμένα αποθέματα ύψους 800 εκατομμυρίων βαρελιών σε άλλα κοιτάσματα της Βόρειας Αμερικής.
Στην έκθεσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο αμερικανικός κολοσσός αναφέρει, ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το 2016 καθιστούν την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κοιτασμάτων οικονομικά ασύμφορη για την εταιρεία.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Exxon Mobil ανακοίνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά μείωση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων της, ωστόσο η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη σημερινή μείωση ήταν της τάξης του μόλις 3% κατά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.
Ωστόσο, σημειώνει επίσης, ότι οι σημερινές μειώσεις αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη νέα αποθέματα, που προέκυψαν από εξαγορές και επενδύσεις στις ΗΠΑ, το Καζακστάν, την Παπούα Νέα Γουινέα, την Ινδονησία και τη Νορβηγία.
Τα αποδεδειγμένα αποθέματα αποτελούν βασικό σημείο αναφοράς για τους επενδυτές, επειδή είναι ένας δείκτης -μαζί με τις τιμές των βασικών προϊόντων- των μελλοντικών ταμειακών ροών της εταιρείας.
Το Bloomberg επισημαίνει, ότι το 2008 όταν η Exxon Mobil είχε ανακοινώσει μείωση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων της κατά 3%, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 4% μέσα σε μία μόνο ημέρα, με την αξία της εταιρείας να μειώνεται κατά σχεδόν 17 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα αποδεδειγμένα αποθέματα μπορούν να περιλαμβάνουν μόνο στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά μέσα στην επόμενη πενταετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης