Επιχειρήσεις

Κυβερνητική αδιαφορία για την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας καταγγέλλει η ενεργοβόρος βιομηχανία

Κυβερνητική αδιαφορία για την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας καταγγέλλει η ενεργοβόρος βιομηχανία
Σύμφωνα με παράγοντες της βιομηχανίας οι ευρωπαϊκές αρχές θα εγκρίνουν την παράταση του μέτρου, εφόσον πρώτα υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά
Η απουσία οποιουδήποτε σχεδίου και μέριμνας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, ειδικά μετά την λήξη της ισχύος του μέτρου της διακοψιμότητας τον ερχόμενο Νοέμβριο, προβληματίζει έντονα την ενεργοβόρο βιομηχανία που με επιστολή προς τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, μέσω της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), κρούει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας της βιομηχανίας, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ο χρόνος κυλάει και καμία κίνηση του υπουργείου δεν δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να διεκδικήσει την έγκριση από της Κομισιόν για παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας.
Ο αρμόδιος υπουργός με τη γνωστή σε όλους, «ψύχραιμη» αντιμετώπιση των πραγμάτων, δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις για το εάν προτίθεται να υποβάλει το σχετικό αίτημα στην Επιτροπή.

Εκτός ατζέντας το θέμα της διακοψιμότητας  

Η ανησυχία της βιομηχανίας εντάθηκε από το γεγονός ότι η ομάδα στελεχών του υπουργείου που θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να διερευνήσει τη δυνατότητα έγκρισης ενός νέου μεταβατικού μηχανισμού επάρκειας ισχύος (τα προσωρινά ΑΔΙ λήγουν στο τέλος Απριλίου), δεν έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα της το ζήτημα της διακοψιμότητας.  
Στόχος του υπουργείου μέσω των διαπραγματεύσεων που κάνει με την Κομισιόν είναι να διασφαλιστεί η επάρκεια του συστήματος έως ότου εγκριθεί και εφαρμοστεί ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Ισχύος.
Ωστόσο η βιομηχανία υποστηρίζει πως η διακοψιμότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχει στη διάθεση του το σύστημα για τη διασφάλιση της επάρκειας και επικαλείται ως παράδειγμα την εμπειρία της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.  
Αυτός είναι και ο λόγος που εστάλη χθες 22/2 επιστολή από την ΕΒΙΚΕΝ προς τον κ. Σταθάκη στην οποία παρουσιάζονται τα νομικά επιχειρήματα που θα πρέπει να συμπεριλάβει στη φαρέτρα του για την έγκριση της διακοψιμότητας ως εργαλείου διασφάλισης της επάρκειας του συστήματος.

Θετικές οι Βρυξέλλες, αδιάφορη η κυβέρνηση

Πηγές της βιομηχανίας που έχουν βολιδοσκοπήσει τις προσθέσεις των Βρυξελλών για το ζήτημα θεωρούν ότι εφόσον υποβληθεί από ελληνικής πλευράς το αίτημα τότε θα τύχει θετικής ανταπόκρισης και αναρωτιούνται για ποιοι λόγο η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει την απαραίτητη πολιτική βούληση για τη στήριξη της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά επιδεικνύεται αδιαφορία για τον παραγωγικό ιστό της χώρας.  
Θεωρούν εξάλλου ότι τα χρονικά περιθώρια για να υποβληθεί το αίτημα και να δοθεί η απάντηση της Κομισιόν είναι πολύ περιορισμένα και πως ότι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης