Επιχειρήσεις

Να επισπευσθεί ο χωρικός σχεδιασμός ζήτησε ο ΣΕΒ από τον ΥΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη

Να επισπευσθεί ο χωρικός σχεδιασμός ζήτησε ο ΣΕΒ από τον ΥΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη
O κ. Σταθάκης υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας ενός σαφούς πλαισίου, που θα προτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα θα περιγράφει ξεκάθαρα τους κανόνες.
Ο χωρικός σχεδιασμός πρέπει να γίνει συνώνυμο της ασφάλειας δικαίου στους επενδυτές και όχι αιτία καθυστερήσεων και ματαίωσης επενδυτικών σχεδίων, για να μπορέσουν να εγκατασταθούν στο ελληνικό έδαφος και να παράξουν αξία, επεσήμαναν τα μέλη του ΣΕΒ στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια της Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, στο οποίο παρέστη ο κ. Σταθάκης.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωσταντίνος Μπίτσιος επεσήμανε, ότι «ο χωρικός σχεδιασμός και κυρίως ο τρόπος που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, σε αντίθεση με αυτό που όλοι θα επιθυμούσαμε, δεν αποτελεί εγγύηση για τον επενδυτή, δεν προστατεύει το αστικό και φυσικό περιβάλλον, δεν μειώνει τις περιφερειακές ανισότητες και δεν προάγει τους εθνικούς στόχους που περιλαμβάνει και εξειδικεύει.
Οι χωροταξικοί και πολεοδομικοί κανόνες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πραγματοποίηση επενδύσεων, σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη από επενδύσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας ενός σαφούς πλαισίου, που θα προτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα θα περιγράφει ξεκάθαρα τους κανόνες.
Στην κατεύθυνση αποκατάστασης της ασφάλειας δικαίου, ο υπουργός περιέγραψε τα 10 βήματα που πραγματοποιεί  η κυβέρνηση:
Τον νέο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (4447/2016), το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αποσαφηνίζονται οι χρήσεις γης, τη θεσμοθέτηση των 11 Περιφερειακών Πλαισίων, την αποσαφήνιση του πλαισίου για τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, τον προσδιορισμό των προδιαγραφών του Ειδικού Πλαισίου για τον Ορυκτό Πλούτο, την προκήρυξη διαγωνισμού για τη μελέτη σχετικά με το Ειδικό Πλαίσιο του Τουρισμού, το νόμο «Περί θεσπίσεως πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό», την κατάρτιση των δασικών χαρτών, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί κανόνων δόμησης.
Κατά την εισήγησή του ο αρμόδιος αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας & Δικτύων του Συνδέσμου Αναστάσιος Καλλιτσάντσης τόνισε, ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, παράγουν εμπορεύσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες και αυξάνουν το ΑΕΠ της χώρας.
Αυτές όμως οι επενδύσεις χρειάζονται χώρους για να κτίσουν τις εγκαταστάσεις τους σε γρήγορους χρόνους και με ασφάλεια δικαίου.
Το βάρος λοιπόν που πέφτει σε αυτούς που σήμερα διαμορφώνουν την χωροταξική πολιτική είναι πολλαπλάσιο και ο διαθέσιμος χρόνος για την υλοποίησή της πολύ περιορισμένος».
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες έθεσαν ερωτήματα για τη στρατηγική και το σχεδιασμό του υπουργείου σχετικά με το νέο νόμο για τη μεταρρύθμιση του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, τις εκκρεμότητες στην έγκριση των Περιφερειακών Χωρικών Σχεδίων, την αναθεώρηση των χρήσεων γης και τα Ειδικά  Χωροταξικά Σχέδια,  καθώς και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών και έλαβαν απαντήσεις για τις άμεσες ενέργειες που θα αναλάβουν.     

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης