Επιχειρήσεις

Με πολύ χειρότερους όρους για τη ΔΕΗ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, μετά τον έλεγχο της DG Com

Με πολύ χειρότερους όρους για τη ΔΕΗ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, μετά τον έλεγχο της DG Com
Ο έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ και την διάθεση μονάδων της σε τρίτους
Mε χιλιάδες έγγραφα που συνέλεξαν κατά τον εξονυχιστικό έλεγχο στα γραφεία της ΔΕΗ και στις τέσσερις Γενικές Διευθύνσεις, Στρατηγικής, Πληροφορικής, Παραγωγής και Σχεδιασμού και ένα αναμνηστικό ημερολόγιο της επιχείρησης που τους πρόσφερε η διοίκηση, αποχώρησαν από την Αθήνα οι «κομάντος» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι ελεγκτές της DGCom έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι από τη συνεργασία με τα στελέχη και τους υπαλλήλους της επιχείρησης που από την περασμένη Τρίτη το πρωί βρισκόταν στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής προς διευκόλυνση της αιφνιδιαστικής έρευνας για την εξακρίβωση πιθανών πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.
Οι δύο 10μελής ομάδες που εισέβαλλαν στη ΔΕΗ και μια ακόμη στον ΑΔΜΗΕ ξεσκόνισαν έγγραφα και υπολογιστές με αρχεία από το 2010 και μετά, ελέγχοντας κάθε κίνηση που είχε να κάνει με τη διάθεση των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης και τις συναλλαγές με τους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ).

Αντίστροφη μέτρηση για τον «τεμαχισμό» της επιχείρησης

Η εντύπωση που άφησαν πίσω τους, όχι μόνο στη ΔΕΗ, αλλά συνολικά στην αγορά ηλεκτρισμού, είναι ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ και την διάθεση μονάδων της σε τρίτους.
Μια αντίστοιχη πρακτική εξάλλου ακολουθήθηκε στην ιταλική ΕΝΙ το 2010 για την απόσυρση μεριδίου της στην αγορά φυσικού αερίου, όπως και στην γερμανική RWE μερικά χρόνια αργότερα.
Η έρευνα της Επιτροπής θα συνεχισθεί στις Βρυξέλλες βάσει των αρχείων που συλλέχθηκαν στην Αθήνα.
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιβεβαίωσε την Τετάρτη την διεξαγωγή έρευνας στη ΔΕΗ τόνισε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης της έρευνας.

Έρευνα – εξπρές και επιβολή μέτρων

Οι γνωρίζοντες λένε ότι μπορεί να διαρκέσει από κάποιους μήνες μέχρι και δύο χρόνια.
Ωστόσο, η συγκυρία διεξαγωγής της, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους πιστωτές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, δημιουργεί την αίσθηση σε όσους παρακολουθούν τα ενεργειακά δρώμενα, ότι η έρευνα θα προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες, επιβάλλοντας μέτρα ταμπού μέχρι σήμερα για την ΔΕΗ και τις ελληνικές αρχές, όπως η πώληση μονάδων, αίτημα εξάλλου που έχει τεθεί και από τους πιστωτές.
Η μάχη χαρακωμάτων που δίνει η ΔΕΗ κατά της ουσιαστικής απελευθέρωσης από το 2001 καταλήγει εις βάρος της.
Όχι μόνο θα υποχρεωθεί να απωλέσει μερίδια, αλλά και να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία με τους χειρότερους όρους.
Οι ευθύνες διοικήσεων, συνδικαλιστικών ηγεσιών και κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας για αυτό το αποτέλεσμα είναι τεράστιες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης