Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΔΕΗ "θύμα" της δεσπόζουσας θέσης της - Έλεγχος από την DGCom για καταχρηστική συμπεριφορά

Η ΔΕΗ
Μετά τις καταγγελίες Παναγιωτάκη περί χειραγώγησης της Οριακής Τιμής από τους ιδιώτες προμηθευτές, η ΔΕΗ βρίσκεται κατηγορούμενη για καταχρηστική συμπεριφορά στο διασυνοριακό εμπόριο
Upd(19:05)  Με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποιείται ο έλεγχος στη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν εμπλακεί «σε αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές» κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε που απαγορεύουν την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σύμφωνα με το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι οι αξιωματούχοι της πραγματοποιούν αιφνιδιαστική επιθεώρηση την οποία χαρακτηρίζει μάλιστα ως ένα προκαταρκτικό βήμα ελέγχου.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής έχει ώς εξής:

"Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Η Επιτροπή επιβεβαιώνει αιφνιδιαστικούς ελέγχους στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα"
 Βρυξέλλες, 15 Φεβρουαρίου 2017
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι στις 14 Φεβρουαρίου του 2017 αξιωματούχοι της διενήργησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταφορά και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι οι σχετικές εταιρείες μπορούν να έχουν εμπλακεί σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ που απαγορεύουν την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή ότι έχουν στην κατοχή τους πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές αυτές.
Οι ελεγκτές της Επιτροπής συνοδεύονταν από τους ομολόγους τους από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Οι αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε υποψίες αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.
Το γεγονός ότι η Επιτροπή διεξάγει τέτοιες επιθεωρήσεις δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες είναι ένοχες για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.
Η Επιτροπή σέβεται τα δικαιώματα άμυνας, ιδίως το δικαίωμα των επιχειρήσεων να ακουστούν σε αντιμονοπωλιακές διαδικασίες.
Δεν υπάρχει καμία νόμιμη προθεσμία για την ολοκλήρωση των ερευνών σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά.
Η διάρκειά τους εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πολυπλοκότητας της κάθε περίπτωσης, τον βαθμό συνεργασίας των  ενδιαφερομένων με την Επιτροπή και την άσκηση των δικαιωμάτων άμυνας από τις εταιρείες".

Nωρίτερα το worldenergynews κατέγραφε:

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η μάχη ΔΕΗ - ιδιωτών προμηθευτών για την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού το κρίσιμο διάστημα της ενεργειακής κρίσης, με παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. DGcom.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του www.worldenergynews.gr  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ έπειτα από καταγγελία για χειραγώγηση της Οριακής Τιμής Συστήματος και καταχρηστικής συμπεριφοράς στο διασυνοριακό εμπόριο (εισαγωγές- εξαγωγές).
Την έρευνα επιβεβαιώνουν πηγές της ΡΑΕ, αν και όπως τονίζουν δεν έχουν προς το παρόν επίσημη ενημέρωση.
Η εξέλιξη, αναμένεται να δυσκολέψει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ και τις πιέσεις για πώληση μονάδων.
Η καταγγελία που έφτασε στην Κομισιόν, βρίσκεται στον αντίποδα των πρόσφατων δηλώσεων του επικεφαλή της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη περί χειραγώγησης της Οριακής Τιμής από τους ιδιώτες παραγωγούς για να καρπωθούν κέρδη μέσω των εξαγωγών.

Πρακτικές χειραγώγησης μέσω υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων

Η DGcom καλείται να διερευνήσει κατά πόσο η ΔΕΗ χρησιμοποίησε τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της για να κρατήσει χαμηλά την Οριακή Τιμή από την οποία επωφελείται η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής (κατά 90%) για να τη διαθέτει όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο εξωτερικό μέσω των διασυνδέσεων με τα βόρεια σύνορα της χώρας και την Ιταλία, όπου επίσης έχει διασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητάς τους.
Η πρακτική της χειραγώγησης, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες στην Κομισιόν, γίνεται από τη ΔΕΗ μέσω της χρήσης των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της.
Στην μεν περίπτωση των υδροηλεκτρικών η ΔΕΗ κάνει ψευδή χρήση των ποσοτήτων υποχρεωτικών νερών που διοχετεύει στο σύστημα, των ποσοτήτων δηλαδή που μπαίνουν στην αγορά προκειμένου για λόγους ασφαλείας να «αδειάσουν» τα φράγματα.
Έτσι, το ρεύμα που παράγεται από αυτά τα νερά μπαίνει στο σύστημα χωρίς να επηρεάζει την Οριακή Τιμή, με αποτέλεσμα να κρατιέται χαμηλά, αφού σε διαφορετική περίπτωση για να καλυφθεί η ζήτηση θα έπρεπε να μπει στο σύστημα ενέργεια από κάποια μονάδα βάσει προσφερόμενης τιμής.

Τι ανακοίνωσε η ΔΕΗ

Την περίοδο από το 2010 έως και σήμερα αφορά ο έλεγχος που διενεργεί κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από χθες 14/2 στη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης, που επιβεβαιώνει πλήρως το σημερινό ρεπορτάζ του worldenergynews, ο έλεγχος αφορά το ενδεχόμενο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 και εφεξής.
Ο έλεγχος διενεργείται σύμφωνα με το άρθρο 20 του κανονισμού 1/2003 της Ε.Ε και με βάση απόφαση της Επιτροπής με ημερομηνία 1/2/2017.
'Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διοίκηση της ΔΕΗ "σεβόμενη τις κοινοτικές διαδικασίες, όργανα και θεσμούς παρέχει στους ελεγκτές κάθε δυνατή συνδρομή για την διευκόλυνση του έργου τους".
"'Αλλωστε - καταλήγει η ανακοίνωση - η ΔΕΗ λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια αυστηρά σύμφωνα με τις κειμένες διατάξεις των νόμων και των κωδίκων".
Από την ανακοίνωση της ΔΕΗ προκύπτουν δύο συμπεράσματα:
Πρώτον ότι ήταν γνωστή στην ηγεσία της επιχείρησης η επικείμενη έρευνα όταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης το περασμένο Σάββατο 11/2/2017 από την Πτολεμαίδα  κατήγγειλε χειραγώγηση της ΟΤΣ από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Δεύτερον ότι το ζήτημα είναι πολύ βαθύτερο από το να διαπιστώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού τι συνέβη κατά την διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η έρευνα συνδέεται όχι μόνο χρονικά με το σχέδιο του "σκληρού ενεργειακού μνημονίου" που παρέδωσαν οι δανειστές  στο υπουργείο Ενέργειας αλλά αποτελεί και ένα μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά να προωθήσει τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα της αγοράς.
Πάντως, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δηλώνουν ότι ο έλεγχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού διενεργείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δεν προκαλεί ανησυχία στην πολιτική ηγεσία και δεν συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα δύο μόνο θέματα που συζητούνται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων είναι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ τα οποία συζητούνται και σήμερα σε τηλεδιάσκεψη πάντα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης