Επιχειρήσεις

Με 500 εκατ. ευρώ «φορτώνει» το ΥΠΕΝ τις εταιρίες πετρελαιοειδών λόγω κοινοτικής οδηγίας για την εξοικονόμηση ενέργειας

Με 500 εκατ. ευρώ «φορτώνει» το ΥΠΕΝ τις εταιρίες πετρελαιοειδών λόγω κοινοτικής οδηγίας για την εξοικονόμηση ενέργειας
Οι επιχειρήσεις του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών αντιδρούν στα σχέδια του υπουργείου, υποστηρίζοντας πως απειλείται η βιωσιμότητα των μικρότερων εταιριών και παράλληλα επιβαρύνεται η ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση των μεγαλύτερων
Με επιπλέον κόστος της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για την τετραετία 2017 - 2020 ή άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως, απειλούνται οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων λόγω της υποχρέωσης της χώρας να λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας, προκαλεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την βιωσιμότητα των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες λειτουργούν ήδη σε μια χειμαζόμενη, λόγω της οικονομικής κρίσης αγορά, αλλά και περεταίρω αύξησης των τιμών των καυσίμων για τους τελικούς καταναλωτές.
Η ανάγκη άμεσης θεσμοθέτηση της διαδικασίας εφαρμογής της οδηγίας για την εξοικονόμηση ενέργειας η οποία ισχύει ήδη από το 2014, ετέθη μετ’ επιτάσεως από τον Επίτροπο Ενέργειας Miguel Ariaw Canete στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα.
Σε συνέχεια της ευρωπαϊκής πίεσης, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλεπάλληλες συναντήσεις για το θέμα, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλου και των εμπλεκομένων.

Επιβάρυνση των εταιριών πετρελαιοειδών μέσω καταμερισμού της εξοικονόμησης

Με το νομοσχέδιο, που θα έπρεπε ήδη να έχει θεσμοθετηθεί, καθώς πρώτο έτος εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι το 2017, θα γίνεται ο καταμερισμός της υποχρέωσης της χώρας για εξοικονόμηση 3.300 ktoe (χιλιάδες τόνοι ισοδυνάμου πετρελαίου) την περίοδο 2017 - 2020.
Το 90% της υποχρέωσης της χώρας σχεδιάζεται να επιτευχθεί μέσω δράσεων που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια όλης της χώρας, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».  
Ωστόσο το υπόλοιπο 10% δηλαδή περίπου 330 ktoe θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτής της κατανομής το ΥΠΕΝ σχεδιάζει περίπου 200 ktoe να βαρύνουν τα υγρά καύσιμα και συγκεκριμένα τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.  
Με δεδομένο δε ότι το κόστος ανά ktoe (χίλιους τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου) υπολογίζονται σε 3 - 4 εκατ. ευρώ, το βάρος που αναλογεί στις εταιρίες καυσίμων υπολογίζεται μεταξύ 600 - 800 εκατ. ευρώ.
Οι εταιρίες αν και τονίζουν πως δεν μπορούν να αναλάβουν τέτοιου είδους υποχρέωση σημειώνοντας ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης το κόστος εξοικονόμησης δεν βάρυνε τον τομέα των μεταφορών, με αυτή τη μορφή, παρουσίασαν μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση της τάξης των 60 - 80 ktoe.
Αυτό σημαίνει ότι απομένει ένα κόστος της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για την τετραετία 2017 - 2020 που απειλούνται να επωμιστούν.
Η αντίδραση των εταιριών εμπορίας είναι μεγάλη καθώς απειλείται η βιωσιμότητα των μικρότερων από αυτές ενώ επιβαρύνεται η ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση των μεγαλύτερων που είναι αναγκασμένες να λειτουργούν σε μια αγορά με συνεχή μείωση της κατανάλωσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την οδηγία στην περίπτωση που η χώρα δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο, ή σε μέρος της υποχρέωση της, επιβαρύνεται με πρόστιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης