Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Αλβανία αναζητά η ΔΕΗ μετά το άνοιγμα της τοπικής αγοράς ενέργειας

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Αλβανία αναζητά η ΔΕΗ μετά το άνοιγμα της τοπικής αγοράς ενέργειας
Τον περασμένο Δεκέμβριο αυξήθηκαν τα τιμολόγια του ρεύματος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα από τις αρχές Φεβρουαρίου να επιλέγουν προμηθευτή ηλεκτρικού από την ελεύθερη αγορά
Σημαντικές ανακατατάξεις σημειώνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας η οποία ακολουθεί πορεία σταδιακής απελευθέρωσης.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ έχει επιλέξει να ιδρύσει θυγατρική εταιρία στην Αλβανία και αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες τόσο σε σταθμούς παραγωγής όσο, πιθανώς, και στην αναβάθμιση του δικτύου της χώρας.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου οι επαγγελματικοί καταναλωτές ηλεκτρικής δηλαδή οι επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον προμηθευτή τους από την ελεύθερη αγορά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο απόφαση της Αλβανικής Αρχή Ενέργειας (ERE), με την οποία αυξήθηκαν τα τιμολόγια του ρεύματος για τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, η απόφαση της Αλβανικής Αρχή Ενέργειας προβλέπει ότι οι καταναλωτές με επαγγελματικό τιμολόγιο και σύνδεση στα 35 kV  πληρώνουν 11 Λεκ Αλβανίας/kWh, δηλαδή 15,79% περισσότερο από προηγουμένως.
Σημειώνεται πως η ισοτιμία ευρώ προς το αλβανικό νόμισμα Λεκ είναι σήμερα 1 προς 133,1.  
Οι καταναλωτές με επαγγελματικό τιμολόγιο και σύνδεση στα 20 kV θα πληρώνουν 14 Λεκ Αλβανίας /kWh, δηλαδή 35,49% περισσότερο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης, οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν υψηλότερη τιμή ρεύματος κατά 1,43 Λεκ/kWh οι καταναλωτές των 35 kV και κατά 1,65 Λεκ /kWh οι καταναλωτές με σύνδεση 20 kV.

Θετικό το ενεργειακό ισοζύγιο της γειτονικής χώρας

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με Αλβανική Εταιρείας Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (OSHEE) το ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είναι πλέον θετικό λόγω της αύξησης των βροχοπτώσεων και της αύξησης της παραγωγής από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, με παράλληλη μείωση των απωλειών που επετεύχθησαν λόγω βελτιώσεων στη λειτουργία του δικτύου.
Οι παρεμβάσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 1,1δις KWh.  
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2016 οι ιδιωτικοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ρεύματος της Αλβανίας παρήγαγαν 2,2 δις KWh δηλαδή το 30% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης