Επιχειρήσεις

Με τέσσερα νέα πρατήρια φυσικού αερίου κίνησης επεκτείνει το δίκτυό της η ΔΕΠΑ - Σχέδια για παρουσία και στις εθνικές οδούς

Με τέσσερα νέα πρατήρια φυσικού αερίου κίνησης επεκτείνει το δίκτυό της η ΔΕΠΑ - Σχέδια για παρουσία και στις εθνικές οδούς
Το φυσικό αέριο κίνησης είναι κατά 65% φθηνότερο σε σχέση με τη βενζίνη, ενώ η διαφορά με το πετρέλαιο κίνησης η διαφορά αγγίζει ακόμη και το 45%
Ο πρώτος από τους δύο στρατηγικούς στόχους της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη της «αεριοκίνησης» στη χώρα είναι η δημιουργία υποδομών, δηλαδή πρατηρίων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης του δεύτερου στρατηγικού στόχου που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη στόλου οχημάτων CNG.
Μετά την κατάλληλη διαμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με την ευρωπαϊκή, η ΔΕΠΑ προχωρεί στην κατασκευή πρατηρίων CNG μέσα σε επιλεγμένα υπάρχοντα πρατήρια ΕΚΟ και ΒΡ, μέσω εμπορικής συνεργασίας με την εταιρία ΕΛΠΕ.
Έτσι δημιουργήθηκε ήδη το πρώτο βασικό δίκτυο, όπου σήμερα λειτουργούν δύο  πρατήρια στη Θεσσαλονίκη, από ένα στην Λάρισα, στο Βόλο και στη Λαμία και πέντε στην Αθήνα.
Τις ακριβείς θέσεις των πρατηρίων αυτών μπορεί να τις βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα «Fisikon» που αποτελεί την εμπορική ονομασία του φυσικού αερίου κίνησης, καθώς και στην ιστοσελίδα της ΔΕΠΑ.

Επέκταση του δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου

Το υπό εκτέλεση πρόγραμμα της ΔΕΠΑ προβλέπει τη δημιουργία τριών επιπλέον πρατηρίων στην Αττική, των οποίων η κατασκευή θα ξεκινήσει άμεσα, ενός τρίτου στην Θεσσαλονίκη και σταδιακά την επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Πρόσφατα η ΔΕΠΑ υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για τη δημιουργία πρατηρίου στα Γιάννενα, το οποίο θα λειτουργεί σαν δημόσιο και θα τροφοδοτεί τόσο το στόλο των λεωφορείων που θα ανανεωθεί σταδιακά με λεωφορεία CNG, όσο και άλλα οχήματα με καύσιμο το φυσικό αέριο.
O σχεδιασμός της ΔΕΠΑ προβλέπει επίσης την δημιουργία πρατηρίων κατά μήκος των εθνικών - ευρωπαϊκών διαδρόμων (ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό), καθώς και στην Πελοπόννησο.
Τα πρατήρια που έχουν ήδη κατασκευαστεί είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ ορισμένα από τα επόμενα, τα οποία είναι απομακρυσμένα από το δίκτυο, θα τροφοδοτηθούν με μεταφορά CNG.

Φθηνότερη κατά 65% η μετακίνηση

Είναι ήδη γνωστό το σημαντικό οικονομικό όφελος από την χρήση του φυσικού αερίου στα οχήματα, όπου σε σύγκριση με τη βενζίνη η μείωση φτάνει το 65%, ενώ στην περίπτωση του diesel  και του LPG κυμαίνεται μεταξύ 35% και 45%.
Πέρα από την οικονομία, όμως, μεγάλη βελτίωση επέρχεται στην ατμόσφαιρα των αστικών και περιαστικών περιοχών από την χρήση του  φυσικού αερίου.
Η καύση του φυσικού αερίου παράγει πολύ λιγότερους ρύπους σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, κάποιοι από του ρύπους μηδενίζονται και μάλιστα εκείνοι που είναι ιδιαίτερα βλαπτικοί για την υγεία, όπως τα μικροσωματίδια, οι θειούχες ενώσεις και οι κυκλικοί υδρογονάνθρακες.
Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι πρόκειται για το πλέον ασφαλές καύσιμο λόγω των φυσικών και χημικών του ιδιοτήτων.
Σύμφωνα με τα Πανεπιστήμια και τα επιστημονικά ιδρύματα του δυτικού κόσμου, χρησιμοποιείται στους συμβατικούς βενζινοκινητήρες ή πετρελαιοκινητήρες των οχημάτων και η τεχνολογία του είναι πλήρως δοκιμασμένη και ώριμη.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης