Επιχειρήσεις

Η Toshiba σταματάει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών μετά από ζημίες δισεκατομμυρίων

Η Toshiba σταματάει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών μετά από ζημίες δισεκατομμυρίων
Σύμφωνα με την WSJ, άνθρωποι εξοικειωμένοι με την κατάσταση, λένε ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 6 δισ. δολάρια, βυθίζοντας την εταιρεία σε μια νέα κρίση
Ο Ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός Toshiba σχεδιάζει να σταματήσει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, μετά τις απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων που κινδυνεύει να υποστεί, από τις μεγάλες καθυστερήσεις σε έργα της θυγατρικής της Westinghouse στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο στέλεχος της Toshiba, η Ιαπωνική εταιρεία αναμένεται την έξοδο της από τον κατασκευαστικό κλάδο πυρηνικών σταθμών μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου του 2017.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο πρόεδρος της Toshiba, Shigenori Shiga και το στέλεχος της εταιρείας και πρώην επικεφαλής της μονάδας πυρηνικής ενέργειας της Westinghouse Electric Co. στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, Danny Roderick, αναμένεται να παραιτηθούν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία έχει ποντάρει πολλά στο σχεδιασμό του αντιδραστήρα AP1000 της Westinghouse, που ήλπιζε ότι θα ήταν η απαρχή μιας νέας γενιάς πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, που υποτίθεται ότι είναι πιο εύκολο να κατασκευαστούν και να παραδοθούν εγκαίρως.
Ωστόσο προέκυψε, ότι ο AP1000 δεν ήταν τόσο εύκολο να κατασκευαστεί, όπως ήλπιζε.
Παρ’ όλα αυτά η Toshiba παρέμενε αισιόδοξη και ανέλαβε τον προστιθέμενο οικονομικό κίνδυνο.
Η Toshiba που αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα, ότι θα ανακοινώσει το μέγεθος των ζημιών της Westinghouse στις 14 Φεβρουαρίου 2017.
Όμως, από τον Δεκέμβριο του 2016 είχε αποκαλύψει, ότι ήταν πιθανό να υποστεί απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με την WSJ, άνθρωποι εξοικειωμένοι με την κατάσταση, λένε ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 6 δισ. δολάρια, βυθίζοντας την εταιρεία σε μια νέα κρίση, την ώρα ακριβώς που η Toshiba επεδίωκε να ξεφύγει από το λογιστικό σκάνδαλο στην Ιαπωνία.
Το στέλεχος της εταιρείας που μίλησε στην αμερικανική εφημερίδα, είπε ότι η Westinghouse θα συνεχίσει να σχεδιάσει πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Αναμένεται δε να ολοκληρώσει την κατασκευή δύο πυρηνικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται στη διαδικασία της κατασκευής, στη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα, που της ανατέθηκαν από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας Southern Co. και Scana Corp. αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης