Επιχειρήσεις

Η Shell πούλησε μερίδια κοιτασμάτων αξίας 4,7 δισ. δολ. για να μειώσει τα χρέη της

Η Shell πούλησε μερίδια κοιτασμάτων αξίας 4,7 δισ. δολ. για να μειώσει τα χρέη της
Ο αγγλο-ολλανδικός κολοσσός αύξησε τα έσοδά του από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στα 10 δισ. δολάρια σε μια προσπάθεια να μειώσει το χρέος των 80 δισ. δολαρίων.
Ο ενεργειακός κολοσσός Royal Dutch Shell έφθασε σε συμφωνίες πώλησης μεριδίων της σε υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα και την Ταϊλάνδη έναντι συνολικά 4,7 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης του χρέους της που εκτοξεύτηκε μετά την εξαγορά έναντι 50 δισ. δολαρίων της  BG Group.
Ο Αγγλο-ολλανδικός όμιλος ανακοίνωσε σήμερα (31/1), ότι συμφώνησε να πουλήσει έναντι 3,8 δισ. δολαρίων το μερίδιο του σε υπεράκτιο κοίτασμα στη Βρετανική Βόρεια Θάλασσα στην εταιρεία Chrysaor, μια μικρή Βρετανική εταιρεία που υποστηρίζεται από την Αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων EIG Partners.
Επίσης, συμφώνησε στην πώληση έναντι 900 εκατομμυρίων δολαρίων του μεριδίου του στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Bongkot στην Ταϊλάνδη στην Κουβεϊτιανή εταιρεία Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company.
Στόχος της Shell είναι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 30 δισ. δολαρίων έως το τέλος του 2018, προκαιμένου να μειώσει τα συσσωρευμένα χρέη της, τα οποία έφθασαν περίπου στα 80 δισ. δολάρια μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της BG το 2016.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πωλήσεων αυτών η μετοχή της Shell αυξήθηκε ελαφρώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 22,56 λίρες.
Μετά τις δύο αυτές συμφωνίες τα συνολικά έσοδα της Shell από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα πωλήσεων, ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. δολάρια.
Μέχρι τώρα τα περισσότερα από τα έσοδα είχαν έρθει από τις επιχειρήσεις διύλισης και εμπορίας, όπως διυλιστήρια και εργοστάσια χημικών.
Σύμφωνα με την Financial Times, τραπεζίτες και στελέχη της βιομηχανίας ελπίζουν, ότι η συμφωνία της Shell για το κοίτασμα της Βόρειας Θάλασσας θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές στην περιοχή αυτή και ότι η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου θα προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις με ίδια κεφάλαια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης