Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βέβαιος «θάνατος» για την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία η κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων

Βέβαιος «θάνατος» για την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία η κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων
«Μάχη» για να κρατηθεί ο κλάδος στη λίστα cardon leakage και για την περίοδο 2021 - 2030
Απειλή για τη βιομηχανία τσιμέντου στην Ελλάδα το ενδεχόμενο να βγει από την «ομπρέλα» προστασίας ρύπων μετά το 2021, καθώς αρχίζει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων.
Στέλεχος τσιμεντοβιομηχανίας θεωρεί επιτακτική την ανάγκη διατήρησης του κλάδου στη λίστα cardon leakage και για την περίοδο 2021-2030.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, στο σενάριο στο οποίο δεν παρέχονται δωρεάν δικαιώματα, το κόστος των άμεσων και άμεσων εκπομπών στην τσιμεντοβιομηχανία εκτινάσσεται σε 57 εκατ. ευρώ για χαμηλές τιμές δικαιωμάτων και σε 244 εκατ. ευρώ σε περίπτωση τιμών δικαιωμάτων στο επίπεδο των 30 €/t CO2.
Το αντίστοιχο εύρος για τις επιπτώσεις από το κόστος των έμμεσων εκπομπών υπολογίζεται σε 7 - 30 εκατ. ευρώ.  
Οι επιπτώσεις στις τιμές και στον όγκο παραγωγής τσιμέντου διαχέονται στην οικονομία.
Σε περίπτωση μη διάθεσης δωρεάν δικαιωμάτων, οι απώλειες από το κόστος των άμεσων εκπομπών ανέρχονται από 210 έως 899 εκατ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ και θα χαθούν έως 3.100 θέσεις απασχόλησης.
Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί και ο κλάδος της τσιμεντοβιομηχανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο τεθεί εκτός λίστας carbon leakage, θα σήμαινε για την Ελλάδα την πλήρη αδυναμία εξαγωγών, πέραν του κινδύνου μαζικών εισαγωγών από γειτονικές χώρες εκτός Ε.Ε.

Κίνδυνος να μπει «λουκέτο» σε τουλάχιστον τέσσερα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου

Θα τεθεί επομένως, σοβαρό θέμα απώλειας δυναμικότητας 4 - 5 εργοστασίων στη χώρα αφού μόλις ένα ή το πολύ δύο εργοστάσια με χαμηλό βαθμό απασχόλησης θα ήταν αρκετά για τη κάλυψη της εγχώριας ζήτησης.
Ο κλάδος είναι ένας από τους βιομηχανικούς κλάδους έντασης ενέργειας (energy intensive) με την ανταγωνιστικότητά του να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα  (CO2 ).
Έτσι η τσιμεντοβιομηχανία έχει αναγνωριστεί ως εκτεθειμένη σε «κίνδυνο διαρροής άνθρακα», δηλαδή σε κίνδυνο αύξησης εισαγωγών από χώρες εκτός Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) και απώλειας εξαγωγών σε χώρες εκτός ΣΕΔΕ.
H ελληνική τσιμεντοβιομηχανία έχει αποτελέσει διαχρονικά σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Η παραγωγική δυναμικότητά της σε τσιμέντο υπερβαίνει τα 17 εκατ. τόνων  ετησίως, ενώ απασχολούνται σε αυτή πάνω από 2.500 εργαζόμενοι και περίπου ίσος αριθμός έμμεσων συνεργατών.
Το 2013 η παραγωγή τσιμέντου για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς ήταν μικρότερη από 2,5 εκατ. τόνους, ποσότητα που θα μπορούσε να καλυφθεί μόνο από ένα από τα έξι εργοστάσια τσιμέντου που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα.
Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία προκειμένου να αντισταθμίσει την μείωση της ζήτησης (λόγω της δραματικής συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας)  στην εγχώρια αγορά, που αγγίζει το 75 - 80% συγκριτικά με τα προ πενταετίας επίπεδα, στρέφεται σε εξαγωγές ώστε να διατηρήσει τα εργοστάσια της σε λειτουργία.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης