Επιχειρήσεις

Οι παλαιοί πελάτες φυσικού αερίου θα χρηματοδοτούν στο εξής τις νέες συνδέσεις - Ο αντίλογος για τις μελέτες κόστους οφέλους

Οι παλαιοί πελάτες φυσικού αερίου θα χρηματοδοτούν στο εξής τις νέες συνδέσεις -  Ο αντίλογος για τις μελέτες κόστους οφέλους
Μόνο η μισή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα περάσει στους τελικούς χρήστες
Οι υπάρχοντες καταναλωτές φυσικού αερίου θα χρηματοδοτούν το κόστος εγκατάστασης και τα τέλη σύνδεσης των νέων χρηστών.
Σύμφωνα με το νέο κανονισμό τιμολόγησης δικτύων φυσικού αερίου που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ, μόνο το μισό όφελος από τη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο θα περνάει στα τιμολόγια αυτών που είναι μέχρι τώρα καταναλωτές και πελάτες των ΕΠΑ.
Με τον συγκεκριμένο κανονισμό υπάρχει πρόβλεψη για το Διαχειριστή, ο οποίος μπορεί να εντάσσει το κόστος κατασκευής της εσωτερικής εγκατάστασης των τελικών πελατών σε ειδική περιουσιακή βάση όπου θα υπολογίζονται μόνο οι ετήσιες αποσβέσεις.

Ο αντίλογος

Από την άλλη μεριά διατυπώνεται ο αντίλογος ότι υπάρχει ήδη από τον σχεδιασμό ανάλυση κόστους οφέλους που πρέπει να δείχνει μη επιβάρυνση των υφισταμένων πελατών.
Ετσι θα αναπτύσουν οι ΕΠΑ το δικτυό τους και θα προκαλείται άυξηση κατανάλωσης ώστε να βλέπουν  όφελος για τις χρεώσεις και οι παλαιοί καταναλωτές.
Ο εν λόγω κανονισμός εισάγει πρώτη φορά κίνητρα για χρεώσεις που αφορούν νέους καταναλωτές και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:
1. Πρόβλεψη δυνατότητας του διαχειριστή για την ένταξη μέρους ή συνόλου του κόστους κατασκευής της εσωτερικής εγκατάστασης των τελικών πελατών σε ειδική περιουσιακή βάση, επί της οποίας λογίζονται μόνο ετήσιες αποσβέσεις και όχι απόδοση, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και την διεύρυνση της βάσης εφαρμογής των τιμολογίων.
2. Πρόβλεψη δυνατότητας του διαχειριστή για εφαρμογή έκπτωσης στα τέλη σύνδεσης, βάσει μελέτης κόστους - οφέλους (η οποία υπόκειται στην προηγούμενη έγκριση της ΡΑΕ), η οποία έκπτωση συμπεριλαμβάνεται στο απαιτούμενο έσοδο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης διείσδυσης του φυσικού αερίου και διεύρυνσης της βάσης εφαρμογής των τιμολογίων διανομής, προς όφελος των καταναλωτών, μέσω του επιμερισμού του συνολικού απαιτούμενου εσόδου.

Ο νέος σχεδιασμός

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΕΠΑ σχεδιάζουν ήδη προγράμματα δωρεάν χρηματοδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων, αλλά και τελών σύνδεσης για νέους καταναλωτές, επιμερίζοντας το κόστος στα τιμολόγια φυσικού αερίου, τα οποία πλέον θα είναι διακριτά (προμήθεια, διανομή και ρυθμιζόμενες χρεώσεις), κατά τα πρότυπα των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ΕΠΑ Αττικής προχωρά παράλληλα σε πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ για να ικανοποιήσει τέτοιες χρηματοδοτήσεις, όπου στους καταναλωτές θα περάσει μόνο το 1/10 σε ετήσια βάση του προϋπολογισμού που θα είναι πενταετής.
Η αύξηση θα είναι πολύ μικρή κατά τα πρώτα τρία χρόνια (1%), καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση του όγκου των πελατών, που θα ισορροπήσει τη σχετική επιβάρυνση.
Επίσης, σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα για δωρεάν τέλη σύνδεσης.
Από το 2018 απελευθερώνονται πλήρως τα τιμολόγια φυσικού αερίου για τους καταναλωτές και για το λόγο αυτό οι εταιρίες φροντίζουν να υπάρχουν προϋποθέσεις ομαλής απελευθέρωσης της αγοράς.
Τον Ιανουάριο μετά από τις σχετικές εγκρίσεις το τελικό τιμολόγιο για τον καταναλωτή διαμορφώνεται στα 5,3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης