Επιχειρήσεις

Αρχές Απριλίου στο Χρηματιστήριο το Ενημερωτικό Δελτίο της Ενεργειακής Συμμετοχών της ΔΕΗ

Αρχές Απριλίου στο Χρηματιστήριο το Ενημερωτικό Δελτίο της Ενεργειακής Συμμετοχών της ΔΕΗ
Στη holding, που μεταβιβάζεται το 51% του ΑΔΜΗΕ, θα μετέχουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ κατ’ αναλογία του ποσοστού με το οποίο συμμετέχουν σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης
Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αναμένεται να κατατεθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών το Ενημερωτικό Δελτίο Εισαγωγής της εταιρίας holding που ίδρυσε η ΔΕΗ και στην οποία μεταβιβάζεται το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.
Αυτό σημαίνει μικρή παράταση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, το οποίο προέβλεπε ότι οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του νέου μετοχικού σχήματος του ΑΔΜΗΕ, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαρτίου.    
Η καθυστέρηση προέκυψε για δυο λόγους: Πρώτον εξαιτίας της παρέμβασης των τραπεζών κατά την πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ και του χρόνου που χρειάστηκε για να συμφωνηθούν οι αυξημένες εγγυήσεις που ζητήθηκαν και δεύτερον για την ψήφιση από τη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά τον προσδιορισμό του τιμήματος που θα καταβάλει το Δημόσιο στη ΔΕΗ για το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.
Αυτό το διάστημα καταρτίζεται το Ενημερωτικό Δελτίο Εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της εταιρίας holding με την επωνυμία Ενεργειακή Συμμετοχών (ΕΝ-ΣΥΜ) στην οποία η ΔΕΗ μεταβιβάζει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.
Στην ΕΝ-ΣΥΜ θα μετέχουν οι σημερινοί μέτοχοι της ΔΕΗ, κατ’ αναλογία του ποσοστού με το οποίο συμμετέχουν σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, δηλαδή 51,14% Δημόσιο, 17% ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο ιδιώτες.
Ο προσδιορισμός της αναλογίας αυτής θα γίνει μέσω του Ενημερωτικού Δελτίου Εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.

Ταυτόχρονη η πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην State Grid

Σχεδόν ταυτόχρονα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid και να καταβληθεί το τίμημα των 320 εκατ. ευρώ, καθώς και να μεταβιβαστεί από τη ΔΕΗ στην εταιρία του Δημοσίου ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ το 25% του ΑΔΜΗΕ.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι παραμένει ακόμη άγνωστο, τόσο το ύψος του τιμήματος ανά μετοχή, όσο και ο τρόπος με τον οποίο το Δημόσιο θα πληρώσει τη ΔΕΗ για την απόκτηση του 25% του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο και με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, το τίμημα αυτό θα προσδιοριστεί κατόπιν διενέργειας αποτίμησης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ ΑΕ ως αυτοτελούς συνόλου, που θα διενεργηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή ο οποίος θα επιλεγεί από κοινού από την ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και την ΔΕΗ Α.Ε.
Επί του παρόντος δεν έχει επιλεγεί ο ανεξάρτητος εκτιμητής και βεβαίως δεν έχει γίνει η αποτίμηση.

Επιστροφή κεφαλαίου 130 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ

Εξάλλου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα πρέπει να καταβληθεί στη ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ ποσό ύψους 130 εκατ. ευρώ ως επιστροφή κεφαλαίου.  
Το ποσό αυτό έχει ήδη εγκριθεί από τη γενική συνέλευση του ΑΔΜΗΕ καταβολή του θα γίνει ταυτόχρονα με την κατάθεση του ενημερωτικού Δελτίου στο Χρηματιστήριο.
Πάντως, η ολοκλήρωση όλων αυτών των περίπλοκων διαδικασιών στο διάστημα που απομένει έως τις αρχές Απριλίου αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας για του εμπλεκόμενους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η μη τήρηση του συμφωνημένου με τους δανειστές χρονοδιαγράμματος ενδέχεται να ενεργοποίηση την ρήτρα πώλησης του 100% του ΑΔΜΗΕ.  

Στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις για το κοινοπρακτικό των 300 εκατ. ευρώ

Την ίδια ώρα σε τελικό στάδιο βρίσκεται η συμφωνία του ΑΔΜΗΕ με τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) καθώς και με την Τράπεζα Αττικής, για το κοινοπρακτικό δάνειο διάρκειας πέντε ετών (έως το 2021) μέσω του οποίου θα αναχρηματοδοτηθεί το σύνολο του υφιστάμενου δανεισμού του ΑΔΜΗΕ.
Το νέο δάνειο που υπολογίζεται ότι θα έχει επιτόκιο της τάξης του 6% πλέον προσαυξήσεων και θα δοθεί αρχικά με την εγγύηση της ΔΕΗ, ενώ μετά την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, θα υπάρξουν εγγυήσεις επί των παγίων του Διαχειριστή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναχρηματοδότηση αφορά μεταξύ άλλων παλαιά δάνεια που είχε λάβει η ΔΕΗ και τα οποία μεταβιβάστηκαν στον ΑΔΜΗΕ όταν το 2012 έγινε ο διαχωρισμός του από τη Μητρική.
Έκτοτε ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει την αναχρηματοδότηση με ένα ενιαίο ο κοινοπρακτικό δάνειο, πράγμα που δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι σήμερα λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα  με ανακοίνωση της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο ο συνολικός δανεισμός της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. στις 31.12.2016 ανερχόταν σε 498 εκατ. ευρώ ενώ αφαιρουμένων των ταμειακών διαθεσίμων (294 εκατ. ευρώ) ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε 204 εκατ. ευρώ.
Πάντως το νέο κοινοπρακτικό δάνειο υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης