Επιχειρήσεις

Τριακόσιες συμβάσεις πελατών μέσης τάσης δίνει η ΔΕΗ ως ενέχυρο στις Τράπεζες για να ανοίξουν τις γραμμές χρηματοδότησης

Τριακόσιες συμβάσεις πελατών μέσης τάσης δίνει η ΔΕΗ ως ενέχυρο στις Τράπεζες για να ανοίξουν τις γραμμές χρηματοδότησης
Αντιμέτωπη με σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο θα βρεθεί η ΔΕΗ εάν η συμφωνία με τις Τράπεζες δεν ολοκληρωθεί μέχρι και την επόμενη Τρίτη 31 Ιανουαρίου, ώστε να εξασφαλίσει τη γραμμή χρηματοδότησης των 200 εκατ. ευρώ
Έτοιμη να ενεχυριάσει 300 συμβάσεις πελατών της μέσης τάσης είναι η ΔΕΗ προκειμένου να ανοίξουν οι τράπεζες γραμμή χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της.
Το αίτημα της ΔΕΗ για νέο βραχυπρόθεσμο δανεισμό όπως είναι ήδη γνωστό έχει συνδεθεί από τις συστημικές τράπεζες με την συνολικότερη συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο για την έγκριση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, η οποία προβλέπει πρόσθετες εγγυήσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ επείγεται για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, καθώς το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ενός ομολόγου που λήγει μέσα στον Φεβρουάριο και ενός δεύτερου που λήγει τον Απρίλιο θα έπρεπε να είχε χορηγηθεί ”χθες” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΗ θέλοντας να περιγράψει την οικονομική στενότητα και το έντονο πρόβλημα ρευστότητας της επιχείρησης.
Εάν η συμφωνία με τις Τράπεζες δεν κλείσει μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2017 η ΔΕΗ θα βρεθεί προ σοβαρού οικονομικού αδιεξόδου που θα επηρεάσει άμεσα την εύρυθμη λειτουργία της.
Στη σημερινή σύσκεψη (25.01.2017) με τις Τράπεζες και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας η ΔΕΗ αναμένεται να προσέλθει με ένα κατάλογο 300 συμβάσεων πελατών της μέσης τάσης για να τις προσφέρει ως ενέχυρο στις Τράπεζες και να διασφαλίσει το νέο κοινοπρακτικό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την χορήγηση του νέου αυτού δανείου η συμφωνία με τις Τράπεζες προβλέπει «εξασφάλιση ισόποσης εκχώρησης απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της καθώς και λοιπούς όρους που θα συμφωνηθούν».

Σε αναζήτηση ρευστότητας 110 εκατ. ευρώ

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας η πλευρά του δημοσίου αναζητάει μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ με ποσό 110 εκατ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί με τις Τράπεζες.
Ποσό 70 - 75 εκατ. ευρώ θα προέλθει από την αποπληρωμή ανεξόφλητων οφειλών του στενού δημοσίου τομέα προς τη ΔΕΗ.  
Επιπλέον έχει συμφωνηθεί να φτάσουν στα ταμεία της ΔΕΗ επιπλέον 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ανεξόφλητες οφειλές των αστικών συγκοινωνιών (ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ., κλπ).
Το ποσό αυτό θα καταβληθεί από το δημόσιο στο πλαίσιο συμψηφισμών οφειλών του προς τις αντίστοιχες εταιρίες για να εξοφλήσουν με τη σειρά τους τη ΔΕΗ.
Ο τρίτος όρος της συμφωνίας που πρέπει να καλυφθεί προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί, προβλέπει την παροχή εγγυήσεων από την Ενεργειακή Συμμετοχών,  στην οποία θα μεταφερθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο, προς τη ΔΕΗ.
Οι τεχνικές και νομικές διευθετήσεις των παραπάνω μέτρων καθιστούν αβέβαιη την ολοκλήρωσή της εντός των επόμενων 6 ημερών, προθεσμία που εάν παρέλθει θα φέρει τη ΔΕΗ σε οικονομικό αδιέξοδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης