Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παρέμβαση ΕΣΑΗ για την καθυστέρηση θεσμοθέτησης του Μόνιμου Μηχανισμού Ισχύος - Νέα μελέτη ζήτησε η ΡΑΕ

Παρέμβαση ΕΣΑΗ για την καθυστέρηση θεσμοθέτησης του Μόνιμου Μηχανισμού Ισχύος - Νέα μελέτη ζήτησε η ΡΑΕ
Τέλη Απριλίου λήγει ο προσωρινός μηχανισμός αποζημίωσης βάσει του οποίου πληρώνονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής
Σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί εγκαίρως ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, εκφράζονται από την αγορά καθώς το σχετικό σχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί στην ΕΕ για να πάρει το πράσινο φως δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί.
Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί μέσω του Συνδέσμου τους (ΕΣΑΗ) έχουν κάνει παρέμβαση για το θέμα στο υπουργείο Ενέργειας μέσω επιστολή τους επισημαίνοντας τους κινδύνους για την βιωσιμότητα των μονάδων τους στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η έγκυρη έγκριση του σχεδίου, ενώ έχουν υποβάλλει και πρόταση που βασίζεται στο κοινοτικό πλαίσιο και μπορεί να προχωρήσει άμεσα ώστε να μην χαθεί χρόνος καθώς οι ημερομηνίες πιέζουν.
Στο τέλος Απριλίου λήγει ο προσωρινός μηχανισμός αποζημίωσης βάσει του οποίου πληρώνονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ο κίνδυνος που υπάρχει όπως αναφέρουν από την αγορά είναι να μην προλάβει να αντικατασταθεί από τον Μόνιμο Μηχανισμό που προβλέπεται και από το μνημόνιο με αποτέλεσμα οι ηλεκτροπαραγωγοί να στερηθούν κρίσιμης ρευστότητας για την βιωσιμότητα των μονάδων.
Το σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει την διεξαγωγή δημοπρασιών με την συμμετοχή ευέλικτων μονάδων, δηλαδή μονάδες φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει του προσωρινού μηχανισμού οι μονάδες σήμερα αποζημιώνονται μέσω των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) με το ποσό των 45 χιλιάδων ευρώ η μεγαβατώρα.
Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε από τον ΕΣΑΗ και στον Επίτροπο Κανιέτε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με φορείς της αγοράς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Η επάρκεια του συστήματος πάντως τίθεται υπό επενεξέταση από τη ΡΑΕ μετά τη διαπίστωση των γνωστών προβλημάτων στο σύστημα το τελευταίο διάστημα.
Η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ νέα μελέτη για την επάρκεια του συστήματος που να αποτυπώνει πέρα από την εγκαταστημένη ισχύ την πραγματική δυναμικότητα των μονάδων δεδομένου ότι την περίοδο της κρίσης διαπιστώθηκε ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δεν προσφέρουν αξιοποιστία, ενώ η ισχύς των ΑΠΕ παρουσιάζει απρόβλεπτες διακυμάνσεις και άρα δεν μπορούν να διασφαλίσουν την απαιτούμενη επάρκεια του συστήματος σε ηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης