Επιχειρήσεις

Αύξηση 21% στις ποσότητες φυσικού αερίου που διέθεσε πέρυσι η ΔΕΠΑ στην ελληνική αγορά

Αύξηση 21% στις ποσότητες φυσικού αερίου που διέθεσε πέρυσι η ΔΕΠΑ στην ελληνική αγορά
Κορυφαίος πελάτης της ΔΕΠΑ παρέμεινε η ΔΕΗ που απορρόφησε το 75% των διαθέσιμων ποσοτήτων, ενώ κατακόρυφη ήταν η αύξηση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά
Αύξηση κατά 21% σημείωσαν οι συνολικές πωλήσεις της ΔΕΠΑ το 2016 σε σχέση με το 2015.
Ο βασικός πελάτης της εταιρείας ήταν και παραμένει η ΔΕΗ, η οποία αγόρασε πέρυσι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ποσότητες του 2015.
Συγκεκριμένα, η ποσότητα του καυσίμου που απέκτησε και κατανάλωσε η επιχείρηση ήταν τον προηγούμενο χρόνο αυξημένη σε ποσοστό 23%.
Η διοίκηση της επιχείρησης εκμεταλλευόμενη το νέο καθεστώς των δημοπρασιών, αλλά και την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου προτίμησε να «παγώσει» κάποιες μονάδες παραγωγής ρεύματος λιγνίτη για να μειώσει τα κόστη.
Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, θα βοηθήσει τη ΔΕΗ να αυξήσει το μικτό περιθώριο κέρδους που θα συμβάλλει στη βελτίωση των οικονομιών της μεγεθών.
Το 2015 οι συνολικές πωλήσεις της ΔΕΠΑ ανήλθαν στα 32,96 εκατ. Mwh και το 2016 διαμορφώθηκαν σε 40,2 εκατ. Mwh.



H ΔΕΗ το 2015 είχε απορροφήσει το 52,2% των συνολικών ποσοτήτων φυσικού αερίου που πούλησε η ΔΕΠΑ, ενώ πέρυσι το ίδιο ποσοστό αυξήθηκε στο 75%.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ κατανάλωσε ποσότητες φυσικού αερίου που έφθασαν τα 30 εκατ. MWh, όταν οι συνολικές ποσότητες που διέθεσε την προηγούμενη χρονιά η ΔΕΠΑ στην ελληνική αγορά ήταν 40,2 εκατ. Mwh.
Τα ΕΛΠΕ, ELFE και η Μότορ Oil έλαβαν 3 εκατ. Mwh το 2016, η βιομηχανία 0,7 εκατ. MWh και οι ΕΠΑ 6,3 εκατ. Mwh.
Οι καταναλώσεις των ΕΠΑ διοχετεύθηκαν στα νοικοκυριά.

Κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά

Το μερίδιο αγοράς των ιδιωτών καταναλωτών φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε στα ύψη τη χρονιά που πέρασε.
Ανήλθε στο 15,6% στο σύνολο της κατανάλωσης, όταν το 2015 ήταν μόλις στο 2,1%.
Η ραγδαία κατανάλωση φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά οφείλεται κυρίως στην χαμηλότερη τιμή του σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Στέλεχος της αγοράς εκτιμά ότι στο μέλλον η κατανάλωση φυσικού αερίου θα επεκταθεί και για άλλες οικιακές χρήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ζήτηση φυσικού αερίου για το σύνολο της χρονιάς, ενώ τώρα η κατανάλωση περιορίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης