Επιχειρήσεις

Aναβολή της αυριανής 17/1/2017 Γ.Σ. της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ - Eπιβεβαίωση του worldenergynews

Aναβολή της αυριανής 17/1/2017 Γ.Σ. της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ - Eπιβεβαίωση του worldenergynews
Το κυβερνητικό σχέδιο για να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών περιλαμβάνει την εκχώρηση συμβάσεων της ΔΕΗ, μεταφορά δανείων ύψους 100 - 120 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ και ταχεία αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση
Η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ που θα συγκληθεί αύριο θα οδηγηθεί σε νέα αναβολή,εκτιμάται για 1-2 εβδομάδες ωσότου διευθετηθεί το μείζον πρόβλημα για την ρύθμιση των απαιτήσεων των τραπεζών ως προς την διασφάλιση των συμφερόντων τους.
Σημειωτέον ότι και οι ξένες τράπεζες εκδηλώνουν αντίστοιχο αίτημα.
Αισιόδοξη ωστόσο εμφανίζεται η κυβέρνηση ότι η εμπλοκή που ανέκυψε στη διαδικασία του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, μετά την γνωστή επιστολή των τραπεζών, θα αντιμετωπιστεί νομικά αλλά και τεχνικά έως την Τρίτη, οπότε και είναι προγραμματισμένο να συνέλθει και πάλι η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών μετά από σύσκεψη των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, «κατόπιν εποικοδομητικής συζήτησης συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες μετά την απαραίτητη τεχνική και νομική επεξεργασία τους διασφαλίζουν πλήρως την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, εντός του πλαισίου της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης».
Με την τελευταία αυτή αναφορά το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να προλάβει ενδεχόμενη αντίδραση των δανειστών, διαβεβαιώνοντας τους εμμέσως πλην σαφώς ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Δηλαδή θα υλοποιήσει εντός των προκαθορισμένων χρονικών ορίων και συγκεκριμένα έως το Μάρτιο του 2017, το περίπλοκο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που περιλαμβάνει τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, την μεταβίβαση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή (State Grid), τη μεταβίβαση του 25% σε εταιρία του Δημοσίου και τη δημιουργία και εισαγωγή στο χρηματιστήριο μιας εταιρίας holding στην οποία θα έχει μεταβιβαστεί το 51% του ΑΔΜΗΕ.
Εφόσον το σχέδιο αυτό αποτύχει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπει ότι θα προχωρήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, κάτι το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο.

Νωρίτερα το worldenergynews ανέφερε

Προς νέα αναβολή της γενικής συνέλευσης;


Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις περί της εξεύρεσης λύσεις στα ζητήματα που ετέθησαν από τις τράπεζες έως την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, ενδέχεται να υπάρξει και νέα αναβολή της γενικής συνέλευσης.
Αυτή τη φορά για λόγους τεχνικούς το αίτημα ενδέχεται να υποβληθεί από το δημόσιο καθώς το ΤΑΙΠΕΔ που υπέβαλε το σχετικό αίτημα την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, δεν έχει νομικά το δικαίωμα να επανέλθει.
Ερωτηματικά υπάρχουν εξάλλου για το ποια στάση θα τηρήσουν οι μέτοχοι της μειοψηφίας και συγκεκριμένα τα funds που μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή που συνυπογράφουν οι 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha, Eurobank), οι οποίες έχουν από τον Απρίλιο του 2014 χορηγήσει κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς τη ΔΕΗ ύψους 2,2 δισ. ευρώ και λήγει το 2019 και βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την επιχείρηση για νέα πίστωση ύψους 200 εκατ. ευρώ την Άνοιξη, θέτει σοβαρά ζητήματα για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.
Οι τράπεζες θεωρούν ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης που προωθείται απομειώνει σημαντικά την αξία της Επιχείρησης, καθώς μεταβιβάζει το 51% ενός σημαντικού περιουσιακού της στοιχείου χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα και θίγει ευθέως υφιστάμενα συμβατικά δικαιώματα των τραπεζών που καλύπτονται από το Σύνταγμα και εμμέσως πλην σαφώς απειλούν ότι θα καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια των 2,2 δισ. ευρώ και δεν θα προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση των δάνειων της ΔΕΗ.

Εκχώρηση συμβάσεων και μεταφορά δανείων άνω των 100 εκατ. ευρώ  

Το σχέδιο που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση προβλέπει εκχώρηση προς τις τράπεζες συμβάσεων της ΔΕΗ που θα δημιουργήσουν μελλοντικές χρηματορροές, μεταφορά δανείων της ΔΕΗ ύψους 100 -120 εκατ. ευρώ στο SPV του ΑΔΜΗΕ και ταχεία αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, ώστε με τη σειρά της να προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων της προς τις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές του δημοσίου με όλες του τις μορφές προς τη ΔΕΗ είναι της τάξης των 320 εκατ. ευρώ   
Τη συμφωνία έχουν αναλάβει να εξειδικεύσουν τεχνικά κλιμάκια των εμπλεκόμενων μερών, με σκοπό να ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Ιανουαρίου που έχει προγραμματιστεί η νέα έκτακτη γενική συνέλευση.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι τα θέματα που ετέθησαν από τις τέσσερις τράπεζες με την επιστολή τους δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία καθώς η ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2016 στην οικονομική έκθεση που συνόδευε τα αποτελέσματα του εξαμήνου και υπό τον τίτλο «Κίνδυνοι σχετιζόμενοι με τον Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «είναι ενδεχόμενο να μην ικανοποιούνται στο μέλλον συγκεκριμένοι χρηματοοικονομικοί δείκτες λόγω τόσο της σημαντικής μείωσης της κερδοφορίας όσο και της αλλαγής της κεφαλαιακής διάρθρωσης του νέου Ομίλου ΔΕΗ, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιφέρει την πρόωρη αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων που περιλαμβάνουν σχετικούς δείκτες και που ενδεχομένως μπορεί να δυσχεράνει τη μελλοντική χρηματοδότηση και ανάπτυξή του».
Στην ίδια έκθεση η ΔΕΗ σημειώνει επίσης πως «μετά τις προτεινόμενες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ δεν θα συμπεριλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις του νέου Ομίλου :
• πάγια αξίας Ευρώ 1.658 εκατ. και αντίστοιχα δανειακές υποχρεώσεις ποσού Ευρώ 525 εκατ, με ημερομηνία αναφοράς 30.06.2016.
• η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του νέου Ομίλου θα είναι μειωμένη κατά Ευρώ 180 εκατ. περίπου σε ετήσια βάση (μέσος όρος της τελευταίας τετραετίας.
Σημειώνεται ότι με 31.12.2014, η αξία των παγίων του ΑΔΜΗΕ αποτιμήθηκε από ανεξάρτητο οίκο σε Ευρώ 1.537 εκατ., ενώ η αξία συμμετοχής του ΑΔΜΗΕ στα βιβλία της Μητρικής Εταιρείας, ανέρχεται σε Ευρώ 916,4 εκατ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης