Επιχειρήσεις

Συνέχιση του μηχανισμού της διακοψιμότητας και για το 2018 ζητά η Ένωση Χαλυβουργιών Ελλάδος

Συνέχιση του μηχανισμού της διακοψιμότητας και για το 2018 ζητά η Ένωση Χαλυβουργιών Ελλάδος
Το μέτρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΧΕ Αλέξανδρο Τικτόπουλο, έχει συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους των χαλυβουργικών επιχειρήσεων και της ελληνικής βιομηχανίας γενικότερα
Την παράταση του μηχανισμού διακοψιμότητας και μετά το 2017 για τις χαλυβουργικές επιχειρήσεις ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος (ΕΝΧΕ) κ. Αλέξανδρος Τικτόπουλος μιλώντας στο World Energy News.
Ο πρόεδρος της ΕΝΧΕ θεωρεί κρίσιμο μέγεθος για την χαλυβουργία να γνωρίζει αν θα συνεχιστεί και για το 2018 ο μηχανισμός της διακοψιμότητας, η εφαρμογή του οποίου έχει συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων του κλάδου.
Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός της διακοψιμότητας επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, κυρίως όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια όπως π.χ. συνέβη στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση λόγω του ψύχους, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν.
Ο κ. Τικτόπουλος θεωρεί πως δεν πρέπει να φθάσουμε στο παραπέντε, δηλαδή λίγο πριν τη λήξη της περιόδου ισχύος της διακοψιμότητας για να ενημερωθεί ο κλάδος αν ο μηχανισμός θα εξακολουθήσει να υφίσταται και τον επόμενο χρόνο.
Προσθέτει ότι η βιομηχανία για να λειτουργήσει σε σωστές βάσεις χρειάζεται ένα καθεστώς ομαλότητας και ηρεμίας, ώστε να μπορεί να προγραμματίζει για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών.
«Όσο πιο έγκαιρα μάθουν οι ενδιαφερόμενοι το καθεστώς διακοψιμότητας, τόσο περισσότερο θετικές θα είναι οι επιπτώσεις στα μελλοντικά σχέδια της βιομηχανίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγής», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΝΧΕ.

Να ασχοληθεί άμεσα το ΥΠΕΝ με το ζήτημα

Ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης θα πρέπει να ανοίξει άμεσα το φάκελο της διακοψιμότητας για το 2018, έτσι ώστε να μην υπάρξει «κενό» που  θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στον βιομηχανικό παραγωγικό ιστό της χώρας.
Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός μηχανισμός έχει εγκριθεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2014, ωστόσο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2016 με λήξη στις 15 Οκτωβρίου του 2017.
Ο μηχανισμός της διακοψιμότητας έχει εγκριθεί από την ΕΕ για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 ετών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης, το χρονικό πλαίσιο ισχύος του μέτρου έχει περιοριστεί εκ των πραγμάτων σε ένα έτος και 10 μήνες λόγω της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης του κανονιστικού πλαισίου.
Η Ε.Ε. ενέκρινε το μηχανισμό με την προοπτική ότι θα παραμείνει σε λειτουργία για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 ετών, προτού ενσωματωθεί στη νέα διάρθρωση της αγοράς σε συνάρτηση με τις μεταρρυθμίσεις για τη νέα οργάνωση της αγοράς και το μηχανισμό αποζημίωσης επάρκειας ισχύος.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης