Επιχειρήσεις

Πως οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας

Πως οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας
Τα χαμηλά τιμολόγια που προσφέρουν στους βιομηχανικούς τους πελάτες συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των λειτουργικών δαπανών τους
«Ανάσα» πήρε η βιομηχανία από τους εγχώριους εναλλακτικούς  προμηθευτές ενέργειας χάρη στα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος που αυτοί προσφέρουν στους πελάτες τους στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί είναι έντονα ανταγωνιστικό μεταξύ των παρόχων, κάτι που όπως φαίνεται αποβαίνει προς όφελος των καταναλωτών και της ιδίως της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας.
Η μία μετά την άλλη, οι βιομηχανικές μονάδες αναζητούν φθηνότερο τιμολόγιο  στοχεύοντας στη μείωση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση των λειτουργικών τους δαπανών.
Σύμφωνα με στέλεχος βιομηχανίας τροφίμων που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα το ενεργειακό κόστος λειτουργίας της μονάδας παραγωγής προϊόντων μειώθηκε στο 6% σήμερα από περίπου 10% που ήταν η αντίστοιχη δαπάνη την περίοδο που η επιχείρηση ήταν συνδεδεμένη με τη ΔΕΗ.
«Το ενεργειακό κόστος έχει μειωθεί σε βαθμό που έχουμε «ξεχάσει» με ποια εταιρία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συνεργαζόμαστε. Αυτό συμβαίνει διότι ο αντικειμενικός σκοπός επιτεύχθηκε που δεν είναι άλλος από τη μείωση του κόστους για τη χρήση ενέργειας. Οπότε όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Φυσικά, όταν λέμε πως έχουμε «ξεχάσει» δεν το εννοούμε κυριολεκτικά, καθώς το λογιστήριό μας βρίσκεται πάντα σε συνεργασία με την εταιρία που μας παρέχει ηλεκτρισμό για την εξόφληση των λογαριασμών και τη διατήρηση της συμφωνίας που έχουμε συνάψει», επισημαίνει στο το ίδιο στέλεχος.

Όφελος ενός εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο

Ανάλογη είναι η εικόνα που μας μεταφέρει και ανώτατο στέλεχος ομοειδούς βιομηχανικής επιχείρησης που έχει την έδρα της στην Κεντρική Ελλάδα.
Ειδικότερα ανέφερε στο World Energy News ότι μετά τη συνεργασία με εναλλακτικό πάροχο ενέργειας, η επιχείρησή του έχει να επιδείξει σε ετήσια βάση όφελος που «αγγίζει» το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
«Πρόκειται για σημαντική μείωση του κόστους, εξέλιξη που συμβάλει αποφασιστικά στον περιορισμό του συνολικού κόστους της βιομηχανίας στη χώρα μας και μάλιστα σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την οικονομία αλλά και για τις επιχειρήσεις ειδικότερα με δεδομένη την πτώση της ζήτησης για  καταναλωτικά αγαθά», σημειώνει με έμφαση.
Η συγκεκριμένη βιομηχανία τροφίμων αξιοποιεί και τη χρήση φυσικού, ωστόσο το οικονομικό όφελος από τη συγκεκριμένη πηγή ενέργειας είναι σχετικά μικρό αφού  κυμαίνεται στο επίπεδο των 50.000 ευρώ το χρόνο.
Κι αυτό συμβαίνει καθώς η επιχείρηση δεν μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο στην παραγωγική διαδικασία, καθώς απαιτείται η αλλαγή της τεχνολογικής υποδομής της βιομηχανίας.
Έτσι, προς το παρόν η χρήση του φυσικού αερίου περιορίζεται στην κάλυψη των  αναγκών θέρμανσης της συγκεκριμένης βιομηχανίας.   
«Το υψηλό κόστος της ενέργειας αποτελούσε τροχοπέδη για τη εγχώρια βιομηχανία, ενώ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποδεικνύει στην πράξη πως ο ανταγωνισμός δημιουργεί αναπτυξιακές ευκαιρίες και ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην Ελλάδα που δυστυχώς μέχρι σήμερα αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε το στέλεχος της βιομηχανίας τροφίμων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης