Επιχειρήσεις

Με διακοπή ηλεκτροδότησης προειδοποιεί η ΔΕΗ μέσω εξώδικου τη ΛΑΡΚΟ, αν δεν καταβάλει άμεσα μέρος των οφειλών της

Με διακοπή ηλεκτροδότησης προειδοποιεί η ΔΕΗ μέσω εξώδικου τη ΛΑΡΚΟ, αν δεν καταβάλει άμεσα μέρος των οφειλών της

Το ποσό που χρωστά η μεταλλευτική επιχείρηση ανέρχεται στα 285 εκατ. ευρώ

Με την απειλή του διακόπτη και αφού οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος έχουν εκτοξευθεί στο ποσό των 285 εκατ. ευρώ επιχειρεί η ΔΕΗ να μαζέψει τα χρωστούμενα από τη ΛΑΡΚΟ.
Η διοίκηση της εισηγμένης απέστειλε εξώδικο την περασμένη εβδομάδα στην ΛΑΡΚΟ με προειδοποίηση για άρση της εκπροσώπησης από πελάτη της που σημαίνει κατέβασμα του διακόπτη σε περίπτωση που δεν καταβάλλει μέρος των οφειλών της όπως προκύπτει από τη μεταξύ τους σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.
Η σύμβαση που υπεγράφη στις αρχές του 2017 με αναδρομική ισχύ από 1/1/2016 και με διάρκεια μέχρι το τέλος του 2020 προβλέπει εκπτώσεις όγκου, ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών και προπληρωμής της μηνιαίας και ετήσιας κατανάλωσης που φθάνουν στο 42% διαμορφώνοντας μια τελική τιμή της τάξης των 37 ευρώ η μεγαβατώρα.
Μεταξύ των εκπτώσεων, η ΛΑΡΚΟ έχει διασφαλίσει έκπτωση εμπρόθεσμης οφειλής 11% υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλει εμπρόθεσμα ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ έναντι κάθε μηνιαίου λογαριασμού για τις καταναλώσεις περιόδου από 1/1/2017 έως και 31/8/2017.
Μετά το τέλος της εν λόγω περιόδου η εναπομείνασα οφειλή έως την πλήρη εξόφληση κάθε λογαριασμού που έχει εκδοθεί, θα ρυθμιστεί σε 16 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2018.
Η ΛΑΡΚΟ ωστόσο δεν έχει ανταποκριθεί στις εν λόγω ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές να έχουν εκτοξευθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 στα 285 εκατ. ευρώ.

Τελεσίγραφο από τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ μέσω εξωδίκου προς τη διοίκηση της εταιρίας ζητάει την άμεση καταβολή των ποσών που προβλέπει η συγκεκριμένη ρύθμιση προκειμένου να συνεχίσει να τροφοδοτεί την μεταλλευτική βιομηχανία με ρεύμα.
Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει στην άρση της εκπροσώπησης από πελάτη της.
Στην πραγματικότητα κανείς στη ΔΕΗ δεν πιστεύει ότι η ΛΑΡΚΟ στην οικονομική κατάσταση που είναι θα μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ σοβαρά ερωτηματικά διατυπώνονται και εντός της επιχείρησης για το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν νωρίτερα μέτρα για να μην διογκωθούν οι οφειλές σε αυτά τα επίπεδα.
Η ιστορική μεταλλευτική βιομηχανία με ζημιές ύψους 79,3 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό του 2015, αφού για το 2016 και 2017 δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη αποτελέσματα, και συνολικές υποχρεώσεις την ίδια χρονιά στα 481,45 εκατ. ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με το λουκέτο μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αναζητάει επειγόντως σχέδιο διάσωσης, ανασύροντας το πλάνο μερικής ιδιωτικοποίησης του 2014 θέλοντας να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης